Путін
29.02.2024 15:02

Руслан Бортник. Навіщо Придністровʼя просить захисту Москви?

Вчора придністровські "депутати" звернулися за допомогою до Росії у зв'язку з діями Молдови. У зверненні на адресу Ради Федерації та Державної думи РФ міститься прохання "про реалізацію заходів щодо захисту Придністров'я в умовах посилення тиску Молдови з урахуванням факту постійного проживання на території Придністровської Молдавської Республіки понад 220 тис. громадян Росії та унікального позитивного досвіду російської миротворчості на Дністрі, а також статусу гаранта та посередника у переговорному процесі". Про що це говорить та які матиме наслідки, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Ну, очевидно, що Придністров'я піднімає ставки в своїй грі з Молдовою, на кону стоять економічні питання, Придністров'я фактично вимагає скасувати митні режими, які вела Молдова, стосовно цієї країни з першого січні цього року. І політичні питання - цього року в Молдові президентські вибори, які пройдуть паралельно з референдумом стосовно вступу Молдови в ЄС, і таким чином Придністров'я намагається знову таки зіграти свою історичну роль якоря молдовської євроінтеграції, яку воно грало і раніше.

Крім того, це внутрішня молдовська політична гра — гра за гроші. Боротьба за гроші. Треба розуміти, що таким своїм зверненням до Москви Придністров'я ще раз створює формальний привіт для Москви втручання у внутрішні молдовські справи, актуалізує Росію на молдовському політичному фронті, умовно кажучи. І у Росії з'являється додатковий привід сьогодні пропонувати ті чи інші моделі політичні чи погрожувати тій же самій Молдові якимось своїм втручанням.

Нагадаю, це рік виборів. Тому це гра як самого придністровського керівництва за гроші, за політичні впливи, так і намагання аргументувати можливі втручання Москви в молдовську ситуацію у майбутньому, особливо під час виборів.