Росія і НАТО
04.03.2024 17:18

Руслан Бортник. Путін готує напад на країни НАТО?

Інститут вивчення війни (ISW) опублікував дані з приводу того, що Путін готується до широкомасштабної війни проти країн НАТО. Повідомляється про відновлення Московського і Ленінградського військових округів на місці Західного військового округу, створеного в 2010 році. Чи можливий напад Росії на країни НАТО та як може вплинути на війну в Україні, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Безумовно, Росія готується до прямого зіткнення з країнами Заходу, але це навряд чи буде найближчим часом з ініціативи Росії. Сьогодні російські війська втягнуті в повномасштабну війну в Україні, вони виснажені цією війною, у Росії немає сил і засобів для протистояння з країнами Заходу. Але потенційно Росія вважає, що це протистояння може трапитися, і тому вона дійсно відновлює Московський і Ленінградський військові округи, вона збільшує чисельність військ в цих напрямках, вона збільшує чисельність своєї армії, тобто поки йдуть адміністративно підготовчі заходи до можливого прямого зіткнення з країнами НАТО в майбутньому. Або хоча б для створення напруги на кордонах НАТО для організації кампанії по шантажу країн військовою загрозою.

Але якщо країни НАТО не прийдуть на допомогу Україні і не будуть введені на територію України, то пряме зіткнення між Росією і НАТО в найближчі роки малоймовірно. Більш вірогідно воно в період через 3, 5 чи навіть більше років, якщо Росія зможе розгорнути свою армію до тих параметрів і того забезпечення, яке вона планує. Поки що це відкладено, віддалена така перспектива, звичайно, в лапках. Росія не готова до такого протистояння з країнами НАТО, вона в неядерних компонентах, в чисельності звичайних озброєнь очевидно буде програвати країнам НАТО.