Росія та Китай
06.03.2024 14:47

Андрій Міселюк. Чи захопить Китай Росію?

Китай почав розгортати свої військові сили поблизу кордону з Росією. Чи планує він "відгребти" території після розвалу РФ, From-UA запитав думку політолога, директора Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрія Міселюка.

- Треба розуміти, що країни відпрацьовують різні варіанти, щоб були в запасі з приводу можливих ескалацій. Можемо пригадати, що у СРСР з Китаєм були напружені відносини. Я думаю, що Китай як країна, яка дуже системно підходить і в таких категоріях планування мислить, то, звичайно, вони такий варіант розглядають, що Росія може програти війну, що може виникнути якась криза на кшталт того, що було під час Пригожина, некерована, але ж тобто це також один з варіантів, є план А, В, С і т.д.

Такий план є, але Китай робить все, щоб Росія, якщо й не вийшла переможницею, то хоча б не програла так приголомшливо, тому що це не в інтересах Китаю, який розглядає Росію як свого союзника у стратегічному конфлікті зі колективним Заходом. Тому це, знов-таки, як один зі теоретичних варіантів, який слід враховувати військовим. У них багато часу, у них великий штат, тим більше Китай мислить на багато років вперед в таких категоріях. Це для них звично.