Папа Римський
11.03.2024 20:42

Руслан Бортник. Що означає заява Папи Римського?

Ватикан намагається займати позицію посередника в цій війні зі сторони, яка готова примиряти обидві країни і обидві воюючі сторони. Про це в коментарі From-UA заявив політолог Руслан Бортник.

- І більш того, Ватикан продовжує транслювати саме тому такі класичні християнські меседжи, які в умовах війни, в умовах, коли є справедлива і не справедлива сторона, агресор і жертва сприймаються ледь як не прирівняння їх, урівнювання агресора і жертви в цій ситуації. Тому в Україні сприймають це гостро, але мені здається, що проти Ватикану в Україні ще грає дуже багато сил, проти католицької церкви, тому що слова папи вже в черговий раз трактуються невірно. Папа ніколи не говорив про те, що Україна має підняти білий прапор і йти капітулювати. Ні України, ні капітулювати там немає. Мова йшла лише про те, що обидві сторони, що треба підняти білий прапор для перемовин. А нагадаю, що раніше сторони сходилися на полі бою, з обох боків йшли з білими прапорами. Це не означало капітуляцію чи кінець війни, це означало, що ми піднімаємо білий прапор, демонструючи мирні наміри для початку перемовин або вирішення гуманітарних завдань.

Тому білий прапор - це символ початку перемовин, це не про капітуляцію. Так само й мова про те, що у когось щось не виходить, він має піти назустріч. Мені здається, що треба розуміти, що у двох країн сьогодні щось не виходить. Провалився повністю російський план окупації України, але й український контрнаступ не був настільки вдалим, наскільки всі розраховували. Тому мені здається, що хибно сприймати всі ці заяви як заклик до України капітулювати.

Ця заява римського Папи спрямована на те, щоб сторони почали перемовини, щоб зробили кроки назустріч один одному. В цьому різниця. Я взагалі дуже здивований, якби будь-який християнський та й взагалі будь-який релігійний лідер закликав би до чогось іншого, крім миру. Задача всіх релігій - це забезпечення миру, тим паче християнство - це любов. Ми трошечки, мені здається, деформовано, різко негативно сприймаємо ці висловлювання Папи Римського. Тим паче, в цьому можуть бути багато сторін зацікавлені. В тій же Росії набагато зацікавлені в дискредитації Папи Римського на території України, і цілком можуть розігравати цей сценарій.

Спокійно та виважено необхідно в таких ситуаціях аналізувати, що сказав Папа Римський, звертатися до нього за роз'ясненнями, запитувати у нього, чи мав він на увазі, що Росія має підняти білий прапор миру, робити крок назустріч. Вести спокійний історичний діалог. Врешті-решт не Папа Римський буде визначати майбутнє нашої країни, а Господь і наш народ.