Олексій Данилов
28.03.2024 22:51

Руслан Бортник. Чому президент звільнив Данилова?

Президент України Володимир Зеленський своїм указом звільнив з посади секретаря РНБО Олексія Данілова. Яка головна причина такого рішення, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Головних причин сьогодні декілька. Перед усім це тривале напруження і негативні напруженні стосунки між РНБОУ, її секретаря і Офісом Президента. Ці негативні стосунки склалися ще до війни. По-друге, це те, що влада готується до можливих спроб заворушень в країні, дестабілізації в країні вже влітку цього року. Пов'язане це з питанням завершення строку повноважень президента. Росія чи, можливо, внутрішні сили могли розхитувати корабель, і влада готується до цього.

Треба пам'ятати, що РНБОУ - координуючий силовий орган, який крім того може на себе брати час від часу квазіпарламентські функції, готувати і за підписом президента випускати нормотворчі акти, судові функції (пам'ятаємо санкційну політику ту чи іншу) і силові функції, тому що у склад РНБОУ входять всі силові структури. Тому це намагання посилити РНБОУ більш професійною людиною і більш лояльною людиною.

І третє, звичайно, це певні помилки в інтерв'ю, які Данилов давав останнього часу. Мабуть, фатальним стало намагання прирівняти прізвище спеціального представника Китаю з урегування Лі Хуея до чоловічих геніталій, що миттєво підхопили російські медіа і миттєво донесли це китайської стороні в той час, коли Україна намагається вибудувати з Китаєм більш ефективні і продуктивні стосунки. Тому це стало формальним приводом звільнення Данилова, а реальний привод - це тертя з Офісом президента і намагання Офісу президента уніфікувати владу, уніфікувати діяльність всіх органів.

Чи поїде Данилов послом в якусь країну? Вірогідно, може поїхати, хоча може трапитися така ж ситуація, яка трапилась з Резніковим, якого прочили в посли, але так і не відправили. Думаю, що недруги Данилова всередині влади будуть все робити для того, щоб це призначення не відбулося, хоча воно може відбутися, адже президент тривалий час оберігав Данилова як ще один елемент системи стримування і противаг всередині команди президента.