Війна в Україні
07.04.2024 15:28

Руслан Бортник. Коли може завершитися війна в Україні?

В останній час знову в інформаційному просторі актуалізувалась тема завершення російсько-української війни. На цю тему висловлюють свої думки політики, військові, зʼявляються статті. From-UA вирішив запитати думку відомого українського політолога Руслана Бортника з приводу того, коли може завершитися війна в Україні та з якими наслідками.

- Активізація чуток стосовно різного роду закінчення війни пов'язана передусім з трьома процесами. Перший процес — це електоральні процеси на Заході, в Європі і США, вибори до Європейського парламенту, до парламенту Великобританії, США. І якщо більшість прагнуть до миру, політики активно спекулюють цим, подаючи певні сигнали до готовності до перемовин. Тому це елемент передвиборчої риторики під час виборчої кампанії. Так само, як використовує весь цей час Росії.

Друге — це наростання втоми від війни і поглиблення розуміння того, що військовим шляхом найближчий час рішення не буде, що також провокує пошук варіантів, генерування певних ініціатив, зондаж громадської думки і партнерів, вкидування в інформаційній простір для вивчення того, наскільки та чи інша ідея може бути прийнятна. Тобто це підготовка до можливих мирних домовленостей чи перемовин через певний час. В той же час очевидно, що найближчим часом мирні перемовини навряд чи почнуться, тому що сьогодні в Європі немає політичних лідерів, які мають тривалий політичний мандат, які можуть підписати угоду і гарантувати її виконання на протязі наступних 3-5 років, адже після виборів в США, Європі, Британії може зміниться керівництво країни. Саме тому вікно для перемовин відкриється наприкінці цього року і наступного року. Сторони, я переконаний, сядуть за стіл перемовин і спробують між собою домовитися, але гарантії того, що ці перемовини будуть успішні, сьогодні немає. З точки зору військово-економічної війна може тривати ще 3-5 років. З точки зору політичної сторони вже наближаються до рубежу перемовин. І початок наступного року буде вирішальним для визначення перспектив завершення війни і часу.