Зеленський та Ердоган
18.04.2024 15:09

Руслан Бортник. Чому зʼявився «мирний план» Туреччини для України

Президент Туреччини Реджеп Ердоган нібито має новий план мирного врегулювання війни Росії проти України. Імовірний проект нового договору виглядає досить проросійським і передбачає, зокрема, заморожування війни існуючою лінією фронту та позаблоковий статус України. І хоча в Офісі президента сказали, що ЗМІ поширюють російську дезінформацію, експерти припускають, що таких «мирних планів» буде дедалі більше у першому півріччі 2024-го.

Чому періодично зʼявляються такі «мирні плани», без офіційних підтверджень? Та чи піде Зеленський на інші умови, крім затвердженої ним Формули миру, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Публікація таких планів має на меті досягнення декількох цілей. Перша ціль - це намагання протестувати позиції сторін, адже війна йде, вона виснажує сторони, вони призводить до дисбалансів, і публікації такого плану - це спроба протестувати позиції України, Росії, Заходу, Китаю, чи часом вони сьогодні не є більш готовими до якихось складних компромісів, ніж вони були раніше.

По-друге, публікації такого роду планів - це завжди намагання міжнародного позиціювання їх авторів, тому що у всьому світі країни підтримують і в суспільстві підтримують мирне врегулювання. І публікувати такий план - це все одно, що сказати, умовно кажучи, що Туреччина за мир, і це позитивно впливає на міжнародну репутацію.

По-третє, це намагання продемонструвати свою впливовість і амбіції, міжнародні амбіції, зовнішньополітичні амбіції, це вже для внутрішнього відношення. Намагання сказати, що ось, подивіться, ми настільки потужна країна, яка може грати ключову роль навіть у мирному врегулюванні у міжнародних відносинах, навіть в інших регіонах.

По-четверте, такого роду плани завжди викликають жвавий інтерес читачів, і їх з задоволенням публікують, ЗМІ підхоплюють. Разом з цим поки що перспективи мирного врегулювання, завершення війни в Україні виглядає вкрай слабкою. Щонайменше до завершення президентських американських виборів в листопаді цього року навряд чи Росія чи Україна будуть готові йти на принциповий компроміс в частині територіальної цілісності, суверенітету і безпеки. Після американських виборів, думаю, що почнуть реальні перемовини між сторонами, адже стане зрозуміла перспектива війни в цілому, чи буде вона тривати ще 4-5 років, ще один політичний цикл, чи все ж таки з'явиться можливість її завершення шляхом укладення якихось мирних угод, формальних чи не формальних між сторонами. І виходячи з цього, стане відома перспектива окремих планів, в тому числі і турецького мирного плану, елементи якого в цілому можуть бути елементами більш широкого загального компромісу в майбутньому, якщо волю до цього компромісу продемонструють Росія, Україна і США.