Допомога США
25.04.2024 18:10

Руслан Бортник. Як змінить війну в Україні виділення допомоги від США?

Сенат США затвердив законопроект про допомогу Україні на 61 млрд доларів.

Як змінить війну в Україні розблокування американської допомоги, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- На мою думку, розблокування ції військової допомоги матиме військовий і не менш важливий політичний ефект. З військової точки зору розблокування військової допомоги дозволить, мабуть, стабілізувати фронт, разом з мобілізацією, зі збільшенням чисельності ЗСУ. Ліквідація некомплекта ЗСУ і надходження озброєнь — це дозволить стабілізувати фронт і не допустити глибоких проривів російської армії на території України до кінця цього року і, можливо, відбити запланований росією новий великий наступ, про який говорив і президент, і керівник ГУР.

Це такий стабілізаційно-оборонний пакет, завдання якого відбити російський наступ і ще не дозволити йому досягнути якихось цілей, тому що ми розуміємо, що в деяких місцях росія може просунутись. А також посилити ураження російської тилової інфраструктури, можливо, від Кримського мосту до нафтобаз, авіабаз, складів пального та боєприпасів, посилити відчуття нестабільності і небезпеки всередині російського суспільства, що має впливати на волю російської влади, російського суспільства до продовження цій війни. Негативно, звичайно, впливати, зменшувати цю волю.

Ну і політичний аспект також надзвичайно важливо. Виділення цієї допомоги демонструє, що США не виходять з України. Уявіть собі, щоб ця допомога не надійшла, це рішення так і не було б прийнято, тобто Україну почали б порівнювати з Афганістаном. Це також означає, що в Білому домі двопартійний консенсус підтримує не лише Україну, але й Зеленського і його команду. Це такий політичний знак, вони розуміють чудово, що президент і його команда зараз знаходяться в непростій політичній ситуації, яка формується і фронтом, і падінням оптимізму у суспільстві, і поступовим просіданням рейтингів влади. І це означає, що Україна буде забезпечена, щонайменше, до завершення виборів президента США, до кінця цього року, а вже після виборів у США обсяг, напрямки допомоги і взагалі стратегія стосовно України буде визначати вже нова або нова-стара адміністрація.