Олег Жданов
16.05.2024 10:04

Олег Жданов. Росія пішла в наступ на Харківщині. Чи є загроза для Сум?

Російські війська продовжують вести наступальні дії на Харківському напрямку. Чи зможемо ми відбити атаки і чого очікувати від ворога, From-UA запитав думку військового експерта Олега Жданова.

Ситуація дуже складна в тому сенсі, що у Росії є перевага як в боєприпасах, так й в засобах вогневого ураження, ті самі КАБи, що для нас є величезною проблемою, яку нам немає чим вирішувати. Тому, на жаль, вони мають успіх, мають просування на Слобожанському оперативному напрямку. Причому основний напрямок, скоріш за все, це Валуйки і Куп'янськ, щоб ми знімали зі східного фронту частини і підрозділи і тим самим ослабляли нашу оборону. Так що можливо ще очікувати погіршення в тому сенсі, що росіяни можуть відновити чи посилити тиск на східному фронті на буд-якому напрямку: Куп'янський, Авдіївський, Бахмутський. І таким чином спробувати знов-таки прорвати нашу оборону.

Російське командування зазвичай діє таким принципом, що якщо є можливість, то треба її використовувати. Так що якщо у них буде успіх, то вони будуть сунути і на Харківському напрямку. Вони можуть почати перекидати резерви з якогось оперативного напрямку, наприклад, з Лиманського. Так що вони зупиняться тільки тоді, коли ми їх зупинимо, якщо ми зможемо.

Що стосується Сумського напрямку, то вірогідність така є, я б сказав, 50 на 50. Але на сьогоднішній день ті розвіддані, які оприлюднені, то там рахується десь 10-11 тисяч військовослужбовців РФ. Максимум, що вони можуть зробити, це провести розвідку боєм. Але, судячи з обстановки, я не здивуюсь, якщо раптом там ще 20 тисяч десь приховалося в кущах, а розвідка про це або не говорить, або не помічає. Тому дуже важко сьогодні оцінювати загрозу. Я б сказав, що загроза для Сум 50 на 50.