Путін та Сі
16.05.2024 18:52

Володимир Фесенко. Чого очікувати після візиту Путіна в Пекін?

Російський диктатор Володимир Путін 16 травня прибув з офіційним візитом у Китай. Він вже зустрівся з лідером КНР Сі Цзіньпіном та провів "неформальні переговори". Які наслідки для України матиме ця зустріч, From-UA запитав думку у політолога Володимира Фесенко.

- Нічого не зміниться. Риторика перед візитом в Пекін і те, що підписали бажання політичного врегулювання, це нічого не означає. З боку Путіна це лестище на адресу Сі Цзиньпина і підлаштування під так звану мирну позицію Пекіна, і нічого більше.

Кожна сторона має на увазі своє. Путін хоче миру на своїх умовах, і ні на який реальний мир він не піде на переговорах, тому що він хоче примусити Україну до поступок, які для нас неприйнятні. Йдеться фактично про ліквідацію української армії, і на цьому тлі заборона участі в НАТО нічого власне особливо не означає. І це не просто про території. Треба розуміти, Путін прагне не заморожування конфлікту, це ілюзія, яка чомусь й досі панує в Україні. Ні, йому не потрібно заморожування конфлікту, він хоче миру, але на принципових поступках України. Хтось це може називати капітуляцією, як завгодно можна називати, але принципові поступки України. В першу чергу ліквідація української армії. Ну і далі визнання окупованих територій російськими і т.д. от чого прагне Путін, а Пекін формулює абстрактну позицію - він проти ескалації.

Зараз саме Росія робить ескалацію. Наступ на Харків- це і є ескалація конфлікту. Ну так треба було переконувати Путіна, щоб він не робив ескалацію, але вони підписали, маючи на увазі ескалацію, яку нібито робить Захід. Мається на увазі постачання зброї. Про це не сказано, але формулювання таке абстрактне. Тому нічого не зміниться. Путін буде грати в свою гру, війна не припиниться, ніяких мирних переговорів зараз не буде, тому що Україна буде організовувати глобальний саміт миру, на якому не буде Росії, Китаю, скоріше за все, теж не буде, і це, до речі, може певною мірою нівелювати намагання Китаю виступати в ролі посередника. Тому що якщо Китай буде ігнорувати такі ініціативи України, то тоді і Україна не буде брати участь у ініціативах Пекіну.

У нас немає зараз необхідності грати в гру Китаю, тим більше, що ми нічого за це не отримуємо. Так що я дуже скептично оцінюю результати переговорів між Путіним і Сі Цзиньпинем відносно того, що стосується війни між Росією і Україною. Ніяких суттєвих наслідків не буде, все буде продовжуватися,