Морські кордони
24.05.2024 15:07

Руслан Бортник. Чи можливий початок війни між Росією та НАТО?

Росія вирішила розширити свої територіальні води у Балтійському морі на кордоні з Фінляндією та Литвою. Про це стало відомо з проєкту постанови російського уряду. Що задумав Путін, чи піде він на такий крок? Та чи можливий початок війни між Росією та НАТО, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Таким чином просто Росія розширює театр геополітичного протистояння ще на один регіон, на Балтику, і тестує реакцію НАТО, перевіряючи, чи буде НАТО сприймати цю загрозу як реальну, чи ні. Чи буде НАТО сприймати загрозу як реальну, чи буде воно захищати акваторію Балтійського моря і країни, які знаходяться в цій акваторії, наприклад, країни Балтії чи ту ж саму Фінляндію, чи ні?

Крім того, це тиск на країни Балтії, на політичне керівнивцтво, на громадську думку, на ту ж саму Фінляндію, яка нещодавно вступила в НАТО, намагаючись її таким чином полвчити, показати, що ситуація, навпаки, погіршиться для вас після того, як ви вступили в НАТО.

Ну і це демонстрація того, що Росія готова розширяти театр протистояння від Африки, Латинської Америки до Близького Сходу, до Кавказу, України чи країн Балтії. Більше намагання грати на нервах сьогодні у противника, ніж якийсь план чи реальні цілі захоплення територій.