Саміт миру
06.06.2024 14:36

Володимир Фесенко. Які плоди принесе Україні саміт миру?

В Швейцарії на наступному тижні розпочнеться саміт миру. Які плоди він принесе Україні та чи відкриє двері для переговорів з Росією, From-UA запитав думку відомого політолога Володимира Фесенко.

- Я б сказав — привідкриє. Це не буде початком переговорів, але це продемонструє, що Україна готова до мирних переговорів, але з урахуванням своїх умов, своїх позицій і інтересів. Причому те, що буде ухвалено в Швейцарії, це не означає, що це єдині вимоги і умови України. Ні, це першій крок, це імпульс для переговорів, а взагалі все залежить від того, чи погодиться Росія брати участь в переговорах, де позиції України підтримує частина міжнародної спільноти, чи буде Росія реагувати на рішення саміту миру в Швейцарії і т.д.

Я очікую, що самі переговори розпочнуться не відразу, треба визначити їх формат, де, коли, як вони будуть проходити, за яким порядком денним. Але сам саміт, в чому його головне значення для України? Він посилить майбутні переговорні позиції України. Він продемонструє, що Україну хоча б в деяких питаннях формули миру президента Зеленського підтримує значна частина країн світу. Не всі підтримують і не всі пункти будуть підтримувати. Це очевидно, і було б наївно думати, що формулу Зеленського підтримують всі країни світу. Це, я думаю, була б утопія.

Але чому Росія так вкрай негативно ставиться до цього саміту і намагається його зірвати? Тому що цей саміт ламає російську стратегію мирних переговорів. Росія хотіла б примусити Україну до переговорів на своїх умовах, а тут ситуація зовсім інакша — будуть пропозиції вже не тільки від України, а й від значної частини країн світу. І Росії доведеться хоча б якихось питаннях рахуватися з позицією України. Але в будь-якому випадку це буде лише перший імпульс.

Сам саміт, я б сказав, він не відкриває, і привідкриває не двері, а навіть не вікно до переговорів, а кватирку. Це буде лише самий початок процесу. А далі все залежить від ситуації на фронті, вона буде вирішальним чином впливати на хід переговорів, а також від того, як буде розвиватися сама ситуація в переговорному процесі, тому що зіткнуться дві прямо протилежні стратегії — Росії і України, і знайти компроміс буде вкрай важко, в більшості питань просто неможливо, зокрема по статусу окупованих територій. На мій погляд, єдине, про що можна буде домовитись в перспективі, це припинення вогню, це обмін полоненими “всіх на всіх”. Ну і, можливо, деякі питання, зокрема ті, які будуть сформульовані на саміті миру в Швейцарії.