Байден
09.07.2024 14:55

Руслан Бортник. Чи буде Україна в НАТО?

Президент США Джо Байден намагається ще раз спростувати російську тезу, що саме намагання прийняти Україну в НАТО, розширення НАТО на схід є справжньою причиною війни. Про це в коментарі From-UA заявив політолог Руслан Бортник.

- Простувати цю тезу для того, щоб спростувати наратив вже республіканців всередині США, який вони використовують під час виборчої кампанії про те, що на Байдені лежить відповідальність за початок і продовження війни, що він не зміг її зупинити і не зміг превентувати цю війну, запобігти їй і не зумів зупинити цю війну. Байден таким чином спростовує ключову російську тезу, щоб зняти з себе відповідальність, яку на нього намагаються перекласти. Це раз. По-друге, зараз йде дуже складний закулісний діалог між США і Росією про можливе перемир'я чи можливі навіть мирні угоди.

Таким чином, США, з одного боку, дають дозвіл наносити удари по прикордонним російським територіям, щоб зірвати плани нового масштабного російського наступу на українську територію через кордони Харківської, Чернігівської чи Сумської областей, а з іншого боку, демонструють готовність того, що США не будуть підтримувати вступ України до НАТО.

Третє: готується саміт НАТО у Вашингтоні, і заява Байдена спрямована на те, щоб трошечки знизити рівень очікувань з боку українського керівництва і запобігти можливому скандалу під час самого саміту у Вашингтоні. Згадайте минулого року саміт в Литві, там він завершився дійсно скандалом між Україною і нашими західними союзниками, коли Україна вимагала конкретних обіцянок вступу до НАТО, початку процедури і все решта, коли нам сказали, що “ви і так маєте дякувати”. Зараз Байден якби попереджує українське керівництво, що членство в НАТО — це сьогодні нереалістична перспектива, і ви маєте шукати інші механізми співпраці з НАТО чи інші компенсаторні речі.