Трамп
21.07.2024 15:31

Руслан Бортник. Як вплине замах на Трампа на результат виборів в США?

В цілому замах на Трампа підвищує шанси на його обрання президентом США, оскільки, з одного боку, надає йому такого ореола героя, якого намагаються вбити, як намагалися вбити свого часу Рейгана чи Форда, як вбили в свій час Кеннеді чи Авраама Лінкольна. Тобто посилює його образ як борця з системою. Про це в коментарі From-UA повідомив політолог Руслан Бортник.

- Крім того, цей замах в більшій мірі ламає першу початкову стратегію демократів по боротьбі з Трампом. Початкова стратегія команди Байдена по боротьбі з Трампом була зробити з нього таке собі «ісчадіє» зла, щоб поставити його в центр мішені. Зараз агресивна риторика стосовно Трампа з боку Байдена буде майже неможливою, адже одразу буде трактуватися і подаватися прихильниками Трампа як заклик чи підбурювання до замаху на життя і з правової, і з політичної точки зору. Тому демократами приходиться терміново змінювати стратегію, і це також викличе певне їхнє ослаблення.

Я не сказав би, що це критична перемога і перевага Трампа, але однозначно разом з дебатах цей замах на Трампа значно посилить його позиції і робить його вірогідність перемоги на виборах президента США десь відсотків 60.

Чого очікувати Україні в разі його перемоги? В будь-якому разі очікувати зміну курсу стосовно нашої країни. Проведено буде аудит україно-американських стосунків і, можливо, зміна курсу. Вкрай вірогідна зміна курсу. Як раніше, умовно кажучи, попередні рівні риторики фінансової військової допомоги, спільного цілепокладання політичного вже не варто очікувати. Але не варто очікувати і того, що Трамп чи США залишать Україну. Ні. Але відбудуться серйозні зміни в головних комунікаторах, в головних темах, в цілях цієї війни. Які це будуть зміни, залежить від того, як українська влада зможе прокомунікувати з командою Трампа і з новим президентом, якщо таки Трамп буде обраний.

Одночасно можна буде взяти курс і на посилення тиску на Україну і на Росію стосовно завершення війни, з одного боку, а в іншій моделі може бути взятий курс на ескалацію війни, завершення її через ескалацію,, через максимальні погрози. Зараз можемо напевне стверджувати, що не буде працювати стара модель, а якою буде нова модель, все залежить від того, яка буде комунікація і про що домовляться Зеленський і Трамп і їхні команди, як Трамп буде оцінювати ризики, які стоять перед ним.