Трамп та Байден
22.07.2024 15:42

Андрій Миселюк. Чому Байден знявся з перегонів та які шанси у Трампа?

Президент США Джо Байден зійшов із президентських перегонів і запропонував замість себе кандидатуру віцепрезидентки Камали Гарріс. Як це вплине на результати виборів США та які шанси на перемогу у Дональда Трампа, From-UA запитав у політолога, директора Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрія Миселюка.

- Байден зняв свою кандидатуру після серії невдалих публічних виступів, після чого постало питання, чи здатен він на високому рівні, по-перше, змагатися з Трампом, а по-друге, перемогти. Ну, перше - це були дебати, де він поводив себе так дуже дивно, не міг сконцентруватися, висловити свою думку, часто починав речення, потім втрачав думку. А другий був, коли він президента Зеленського Путіним назвав, а Камалу Гарріс назвав віце-президентом Трампа. Тобто, це вже після того демократи почали публічно говорити своєму президенту піти. І, в принципі, це дійсно такий мужній поступок, дуже серйозний, який зробив Байден.

Що стосується шансів демократів, то у них з'явилася надія. Їх з Байденом показники не сильно відрізнялися, на декілька процентів. Але він почав програвати в так званих “мінливих” штатах, які, власно кажучи, і вирішують результати виборів. У Камали Гарріс є шанс за рахунок того, що її виборча кампанія ще фактично не починалась, набрати популярність і перетягнути ці “мінливі”штати на себе, а також збільшити популярність серед традиційних прихильників демократів. Це буде залежати від того, кого вона обере у віце-президенти і наскільки швидко, наскільки чітко пройде процес передачі повноважень. Таке вже в американській історії було, коли президент-демократ Ліндон Джонсон знявся, був його віце-президент, який брав участь замість нього у виборах і програв Річарду Ніксону. Тобто для американської виборчої кампанії це не вперше. Але тут потрібно, щоб дійсно була єдність, як сказав вже Байден, і щоб вони чітко дуже спрацювали, тому що залишилося три місяці.

Що стосується шансів Трампа, то, власне кажучи, зрозуміло, чому він так лютує з приводу того, що Байден зняв свою кандидатуру, бо це був для нього дуже зручний суперник, якого він гарантовано перемагав. Ну і тепер вони будуть намагатися дискредитувати Камалу Харріс. Будуть намагатися якісь юридичні нюанси знаходити, щоб показати, що демократи такого не можуть зробити, поміняти кандидата тощо. Ну і, звичайно, його шанси, якщо так комплексно казати, вони стали меншими. Але вони все рівно на сьогоднішній день залишаються дуже високими Тому будемо дивитися, все буде вирішуватись безпосередньо протягом трьох місяців, які залишились, і залежати від того, як там буде розгортатися боротьба.