Ердоган
02.08.2024 17:56

Руслан Бортник. Туреччина готується до війни?

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив «увійти» до Ізраїлю, «як у Лівію та Карабах». Що це означає та невже Туреччина справді готується до війни, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Навряд чи Туреччина напряму вступить у війну з Ізраїлем, але разом з тим не варто виключати сценарію, при якому Туреччина може надавати озброєння, військові технології, спеціалістів для ведення такої війни проти Ізраїлю іншим повстанським чи антиізраїльським групам, як це Туреччина свого часу робила у Сирії. Там вона це робила, підтримуючи сирійських повстанців проти уряду Асада.

Тому, я думаю, що заява Туреччини, звичайно, це передусім політичний піар, це намагання Ердогана сказати, що він він головний захисник всіх мусульман, він головний борець з єврейською загрозою для Близького Сходу та мусульманського світу, але разом з тим вірогідність прямої війни мізерна. Але разом з тим не можна виключати, що Туреччина своїми ресурсами, знаннями, технологіями і окремими спеціалістами може сприяти антиізраїльським рухам.