Курська область
08.08.2024 16:29

Олег Жданов. Як прорив кордону з РФ вплине на війну в Україні?

Українські військові зайшли на територію Курської області щонайменше на десять кілометрів, пройшовши дві оборонні лінії та опорний пункт. Як прорив кордону вплине на війну в Україні, From-UA запитав військового експерта Олега Жданова.

- Нам в будь-якому випадку вигідно, коли у противника більше проблем, ніж лінія фронту на Донбасі, так що це у будь-якому випадку повинно позитивно відобразитися на бойових діях. Принаймні я б пов'язав би навіть сьогоднішні події. Сьогодні 96 бойових зіткнень по лінії фронту у порівнянні з тим, що протягом останніх діб було 120-140. Я думаю, що це пов'язано з тим, що зараз генштаб ЗС РФ вирішує питання, де зняти війська, з якого оперативного напрямку їх знімати для перекидання у Курську область, тому що вільних резервів у РФ вже немає.

Ті військові формування, які увійшли в Курську область, тепер знаходяться на території РФ, і тут вже Росія повинна перекидати війська всередині своєї території і вести бойові дії на власній території. До речі, от це тут вже політична складова випливає. З одного боку, ті, хто ввів війська, намагається розтягнути резерви РФ, резерви, яких немає, у них тільки фронтові резерви. З іншого боку, ці війська можуть утримувати об'єкти, енергетичні об'єкти в тому числі. Можливо, що й Курська АЕС може бути взята під контроль, хоча не хотілось би, тому що це дуже ризиковане дійство. Але газовимірювальна станція вже під контролем, районний центр Суджа вже під контролем. Кореневе — там поки під питанням, чий контроль, тому що різна інформація. Спочатку говорили, що начебто втратила контроль РФ, зараз говорять, що нібито відновила контроль. Але тим не менш, з політичної точки зору для Путіна це абсолютна катастрофа. Не просто чорний лебідь, а просто катастрофа.

Чому? Тому що вперше в новітній історії РФ російська армія не змогла забезпечити територіальну цілісність Росії, і іноземні війська контролюють територію РФ. Як це Путін буде пояснювати? Тому сьогодні федеральні канали брешуть, що вже всіх вигнали, що майже на кордоні, ще трішечки — і ніхто нічого не буде контролювати ми все візьмемо під свій контроль. Хоча зет-воєнкори в даному випадку, навпаки, пишуть, що все погано, треба щось робити, і вимагають від Путіна рішучих дій. До речі, така розбіжність говорить про те, що у них там хаос, вони досі не оговтались і не опанували цю ситуацію. Навіть дивлячись на Путіна вчора на засіданні уряду, він був дуже знервований, навіть не міг руки скласти на столі, не знав, що з ними робити. Він фактично заїкався, він розбещений, він не знає, що робити.