Лукашенко
25.08.2024 23:04

Руслан Бортник. Лукашенко заявив, що ціль СВО досягнута, про що це свідчить?

Нещодавно в одному із інтервʼю Олександр Лукашенко заявив, що ціль СВО досягнута. Чи можна це вважати готовністю до переговорів та закінченню бойових дій, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Я думаю, що заяви Лукашенка спрямовані на два аспекти. Передусім - це намагання підготувати громадську думку всередині Росії і Білорусі до можливих мирних угод: ось ми вбили українських нацистів, більшість нацистів, як каже Лукашенко, от цю ціль досягнуто, а все решта якось там домовимось. Йому важливо підготувати ґрунт, громадську думку і в Росії, і в Білорусі, і в інших країнах. Не поразку, а неуспіх подати як перемогу.

По- друге, Лукашенко намагається позиціонувати себе як головного, одного з ключових майбутніх переговорників, посередників, медіаторів цього врегулювання. Саме тому він намагається знайти якісь позитивні слова і для Росії - і ви перемогли, і для України - і ви перемогли. Тобто він намагається позиціонувати себе як переговорник в цій ситуації, і саме з цим пов'язана, мені здається, більша частина його риторики, в такому статусі він намагається себе подати і Росії, і західному світу, і Україні, регулярно політично ескалуючи риторикою своєю. Потім цю увагу, яка виникла після різких заяв про ядерну зброю, про перекидання військ до кордону України і т.д., а потім цю увагу, яка вже звертається на нього, він намагається використовувати для того, щоб продавати, можливо, свою миротворчу роль і свою участь в мирних перемовинах.