Туреччина
06.09.2024 14:53

Андрій Миселюк. Чому Туреччина подала заявку на вступ у БРІКС?

Турція офіційно подала заявку на приєднання до групи країн БРІКС. Розглянути заявку блок планує на саміті, який пройде в РФ у жовтні. З чим пов'язанне таке рішення, From-UA запитав думку директора Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрія Міселюка.

- Йдеться саме про прагматичні економічні вигоди співробітництва в першу чергу з Китаєм, ну і в другу з Індією, оскільки що стосується стосунків економічних з Росією, то вони і так більш-менш вибудовані. Але турки, звичайно, зацікавлені в інвестиціях з Китаю, зрозуміло, щоб там були нормальні умови. Це з одного боку.

З іншого боку, йдеться про геополітичний контекст, оскільки Туреччина послідовно останні роки проводить курс на альтернативну лінію розвитку стосунків з західним світом і намаганням стати таким собі містком між заходом та сходом. Це ми бачили і в питаннях постачання засобів протиповітряної оборони, коли західні союзники по НАТО заперечували, але Туреччина наполягла, щоб вони отримали С-400.

Також ми зараз бачимо, що це стосується і зближення з альтернативним політично-економічним блоком, зокрема БРІКС. І звичайно, Туреччина може собі дозволити як країна, яка певною мірою забезпечує сама себе, вона може балансувати між різними союзами. З одного боку, не рвати остаточно стосунки і з західним блоком, оскільки вона є членом НАТО, а з іншого боку, налагоджувати стосунки з альтернативним блоком БРІКС, що вона зараз і демонструє. Ну і це є певним успіхом, звичайно, самого союзу БРІКС, оскільки вони взяли курс на розширення, там вже йдеться про приєднання ОАЕ, Ірану, інших країн. Вони весь час залишались закритою корпорацією, але тепер ми бачимо, що вони взяли курс на розширення, і успішно його реалізовують.