Міністри
06.09.2024 17:30

Руслан Бортник. Чому відбулися зміни в Кабінеті міністрів

Протягом 4-5 вересня Верховна Рада провела кадрові ротації в Кабміні. 5 вересня Верховна Рада України завершила оновлювати склад уряду, призначивши 9 нових міністрів і звільнивши трьох чиновників із займаних посад. Чому відбулися зміни в Кабінеті міністрів, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Загалом дійсно збільшиться керованість уряду, тому що уряд вже, як стара машина, трошечки розбовтався. 6 виконуючих обов'язки в міністерствах та відомствах, кілька фігур, які втратили довіру Президента, чи Офісу президента, чи до них були претензії у західних партнерів, чи втомилися буквально люди. Тому в якійсь мірі це такий ремонт. Капітальний ремонт урядового автомобілю, який за майже три роки війни вже суттєво зносився, і цей ремонт вже давно назрів і перегрів.

І звичайно, під час цього ремонту впливи і Президента, і голови його Офісу максимально зростуть в черговий раз, тому що прийдуть до уряду люди чи отримають перепризначення в уряд люди, які будуть завдячувати цьому призначенню виключно самому Президенту. Причин цього ремонту кілька. І необхідність залучити додаткове західне фінансування - дефіцит державного бюджету понад 200 млрд грн сьогодні до кінця цього року. І треба оновлювати уряд, щоб новий склад уряду міг формувати бюджет держави на наступний рік і під нього залучати додаткове західне фінансування. І намагання покращити ситуацію з популярністю уряду, тому що уряд непопулярний, а якщо він непопулярний, то негатив далі кидає тінь і на самого Президента. І намагання провести дійсно оцей ремонт, необхідній ремонт уряду, підвищити його ефективність, його енергію і стійкість в умовах війни на виснаження, в тому числі на управлінське виснаження, в якому вся ця історія відбувається.