Переговори
15:49

Руслан Бортник. У Зеленського є план тактичної перемоги

Спікер МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія не буде брати участь в саміті миру, проведення якого заплановане до кінця 2024 року. From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника стосовно того, наскільки реалістичне закінчення війни в найближчому майбутньому, якщо Росія відмовиться від перемовин.

- Це план тактичної перемоги. Мається на увазі, що президент через додаткові прохання західних союзників, в тому числі які стосуються надання далекобійної зброї чи військової допомоги, сподівається таким чином отримати нові ресурси для ведення війни і отримати хоча б тактичні перемоги, закріпити ЗСУ на території Курської області, зупинити російський наступ на сході України. Але це не означає, що війна припиниться.

Навряд чи Росія капітулює чи погодиться на мирний план України. Це не призведе до миру, це план тактичної перемоги з намаганням дотягнути до кінця цього року, з намаганням зберегти західну допомогу, з намаганням створити образ того, що Україна перемагає у війні перед очима нового американського президента, вже від позиції якого буде серйозно залежати підтримка України наступні чотири роки. Це намагання отримати тактичні перемоги в найближчі 3-6 місяців для того, щоб зберегти американську та західну підтримку на наступні 4 роки, але це не план завершення війни і не план фінальної остаточної перемоги.