Зеленський
18:50

Руслан Бортник. Чи призведе мирний план Зеленського до перемоги в наступному році?

Мирний план президента може призвести до завершення війни, тим паче наступного року, лише в надзвичайно ідеальних умовах. Про це в коментарі From-UA повідомив політолог Руслан Бортник.

- Ми розуміємо, що ми живемо не в ідеальних умовах, і розраховувати на членство чи навіть на запрошення з боку НАТО буде складно, так само, як і на максимальний об'єм військової та фінансової допомоги. На постачання дальнобійного озброєння, на розташування на території України оперативних та тактичних ракет. На це складно розраховувати.

Я розумію, що президент зіштовхнувся з опором і нерозумінням за кулісами глобальної політики, саме тому він і презентував сьогодні цей план перемоги для того, щоб розпочати нову кампанію тиску на західних союзників, опираючись на громадську думку всередині країн західних союзників з умовою все ж таки надати Україні необхідну допомогу. Натомість Україна пропонує доступ до своїх ресурсів. Україна пропонує послуги в сфері безпеки, спонукаючи наших західних партнерів знайти спільний зиск і побачити користь в співпраці з Україною. Що Україна не лише донор, бенефіціар, не лише готова брати, але й готова давати.

Взагалі формула плану перемоги президента Україні сьогодні — це дайте нам достатньо озброєння для того, щоб перенести цю війну на територію Росії, змістити лінію фронту на територію Росії зі сподіванням на те, що російське суспільство збунтується і Кремль капітулює. В обмін на це ми готові надати доступ до українських ресурсів, включаючи ЗСУ, які є одними з найсильніших сьогодні в Європі та й в цілому світі. Думаю, що перехід цієї дискусії в публічну площину, який знаменувався сьогодні виступом президента, перехід дискусії стосовно плану перемоги говорить про складність його сприйняття політичними елітами. Це не зовсім план взагалі, це швидше за все стратегія. Військово-політична стратегія України на найближчі місяці, щонайменше до повноцінного формування і приступання до роботи нової адміністрації в США.