09.07.2010 12:09
Халатність мера залишила дітей без харчування, а вчителів без зарплати у сезон відпусток!

Які ж дії чи скоріше бездіяльність мера м.Суми могли призвести до цієї ситуації? А справи розгорталися так...

Аби забезпечити належне харчування для дітей, управління освіти і науки Сумської міської ради уклало договори про закупівлю продуктів харчування з ТОВ «СКД». Пізніше сторони підписали додаткові угоди, якими була зменшена закупівельна ціна продуктів харчування. При цьому ТОВ «СКД» надало протоколи розбіжностей, якими залишили за собою право вносити зміни до даних договорів і піднімати ціни на продукти харчування. Управління освіти і науки Сумської міської ради категорично відмовилося підписувати дані протоколи розбіжностей. Але міська влада допустила величезну помилку, не додержавшись ч.7 ст. 181 Господарського кодексу України, де зазначено, що якщо сторона, яка одержала протокол розбіжностей, не передасть у зазначений двадцятиденний строк до суду розбіжності, що залишилися неврегульованими, то пропозиції другої сторони вважаються прийнятими.

Постає питання: чому це не було зроблено?... Не придали значення. Повірили людині на слово... Чи навмисно не вжили необхідних заходів?

І ось невдовзі постачальник продуктів повідомив про підняття ціни на продукти. В результаті даної халатності з боку влади міста Суми управління освіти і науки Сумської міської ради заборгувало ТОВ «СКД» 462 962, 87 грн. Ухвала господарського суду Сумської області була винесена не на користь освітян. Не допоміг і Харківський апеляційний господарський суд, а сплатити різницю в ціні місцевий бюджет не в змозі на даний момент. Наслідки даної ситуації катастрофічні: «Постанова про арешт коштів боржника», а це фактично призводить до блокування виплати заробітної плати в учбових закладах та проведення інших розрахунків (в тому числі за надані комунальні послуги).

І знову місцева влада не відреагувала вчасно. Касаційне подання на постанову Харківського апеляційного господарського суду не було подано у визначений термін. Невже про нього забули? Чи міська влада не знала про такий шанс врятувати заробітну плату вчителів? Чи знову не хотіла захистити інтереси громадян?

30 червня 2010 року, лише після втручання прокурора Сумської області, була видана така довгоочікувана постанова господарського суду України про зупинення виконавчого провадження до розгляду справи по суті. Це означає, що рахунки мали б бути вже розблоковані, хоча цього не сталося. Причиною знову виявилася халатність міської влади. Як не дивно, але ніхно не надав в управління казначейства цю важливу для освітян постанову.

Отже, ні управління освіти і науки Сумської міської ради, ні безпосередньо Сумська міська рада не вживали жодних заходів щодо вирішення цього питання.

Чи не забагато недоліків у діяльності міського голови Мінаєва Г.М. та його підлеглих в цьому окремо взятому елементарному процесі? Риторичне запитання...