Приватбанк помилково надав доступ до чужих карток з грішми на два дні
08.06.2017 12:31

Незареєстрований у базі Приватбанку номер телефону дав журналісту Фактів ICTV можливість зайти на Приват24 іншої людини, де на рахунку було більше 14,5 тис. грн. У банку заявили, що помилка виправлена. Але насправді ні.

Про це розповідає журналіст сайту Факти ICTV Богдан Амінов. Далі – пряма мова.

Що сталося?

Я випадково отримав доступ до чужих грошей у Приватбанку. Попри те, що банк знав про проблему, 14,5 тис. грн два дні були у моєму розпорядженні. А почалося усе так.

У мене два телефонні номери – Lifecell та Київстар. Lifecell – основний. Київстар не прив’язаний до акаунту Приват24.

6 червня я помилився і замість Lifecell ввів Київстар. Але на сайті було вказано, що я ввожу невірний пароль. Приват24 просить змінити пароль. І я це роблю, бо досі вважаю, що ввів номер Lifecell, як зазвичай. Жодної інформації про те, що цього номера не існує у базі банку.

Отже, я змінюю пароль, чекаю підтвердження дзвінка. Процедура завершена.

Приват24 надав доступ до карток П… Григорія Івановича з Дніпропетровської області. На рахунках – більше 14,5 тис. грн.

Перша реакція банку – поговорили і забули

Так-так, я вирішив розібратися, а не змовчати. Дзвоню на 3700 у службу підтримки Приватбанку.

Перша реакція оператора: бути такого не може. Далі мені це підтверджують тим фактом, що телефонний номер незареєстрований у Приват24. Але я наполягаю – помилка існує.

Тоді оператор звернувся з проханням: надати номер картки. Тоді цього я зробити не зміг – повторний захід до Приват24 вимагав PIN-код.

Розмова завершилася тим, що я назвав ПІБ власника картки та номер телефону. Мене запевнили: усе заблокуємо.

День другий. Гроші досі у мене

Наступного дня я вирішую перевірити, як Приватбанк впорався з помилкою. Виявилося, що ніяк.

Майже до вечора, через незареєстрований номер, я міг отримати доступ до чужих грошей.

У Facebook звертаюся до Приватбанку. За годину Facebook-акаунт Приватбанку відповідає:

– Доброго дня! Дозвольте, будь ласка, нам детальніше розглянути Ваш випадок і допомогти. Повідомте в особистому повідомленні Дмитро Козачук повний опис ситуації і контакти для зв’язку з Вами, вказавши посилання на відгук. Сподіваємося на зворотний зв’язок!

Дотримуюся поради – пишу листа Дмитру Козачуку. Прошу розглянути мій випадок. У відповідь – прохання надати телефонні номери. Слухняно надаю інформацію. Згодом надсилаю ще одне повідомлення:

– Скажіть, будь ласка, у чому була помилка та як скоро її виправлять?

– Приносимо свої вибачення за доставлені незручності. Інформація по Вашому питанню передана співробітникам банку, авторизація в системі заблокована за вказаним номером телефону. Дякуємо за Ваш сигнал, – написав співробітник банку.

З цього моменту доступу до чужого акаунту на Приват24 я вже не маю. Нарешті!

Номер заблокували, а доля помилки – невідома

Проте все одно залишається питання: мій номер заблоковано, але проблема не вирішена? Пишу про це Дмитру Козачуку:

– Скажіть, будь ласка, а що робити, якщо я хочу зареєструвати на номер 098******* картку Приватбанку? Тепер він буде недоступним на Приват24 через Вашу помилку? А в чому була помилка? Блокування мого номеру її виправить?

Відповідають мені так:

– Ви можете встановити цей номер телефону як логін в Приват24, після його підтвердження. Для зміни логіна для входу в Приват24, номер телефону, який Ви бажаєте встановити таким, повинен бути фінансовим і основним для Ваших карток і рахунків.

Далі у повідомлення розповідається про те, як це зробити. Але ж виходить, що Приватбанк банально заблокував для своєї системи мій номер телефону, а не розібрався у помилці.

Бережіть свої гроші та не використовуйте чужу біду для власної вигоди.