ПЛР-тест
20.08.2021 19:31

З початку пандемії коронавірусу в Україні, шахраї змагаються в справності підробляти ПЛР-тести. Тому на ваш запит про вартість тесту на коронавірус в столиці, Інтернет видасть вам безліч варіантів: від 300 грн до 1500 грн.

Кому ж довірити свої аналізи?

Якщо вашою кінцевою метою є здати тест на коронавірус в Києві та дізнатись чи не захворіли ви часом на COVID-19, а не просто купити готовий негативний результат, то, в першу чергу, варто звернути увагу на лабораторію.

Чи має вона відповідну ліцензію? Адже корона вірусна інфекція являється особливо небезпечною, тому працювати з нею мають право далеко не всі діагностичні центри. Аби тестувати людей методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), лабораторія, після ретельної перевірки від обласного лабораторного центру МОЗ України, повинна отримати спеціальний дозвіл. До перевірки піддаються реагенти, з якими працює лабораторія, якість лабораторного обладнання, точність показників – перевіряється на контрольних зразках.

Також лабораторія повинна запропонувати вам два бланки з результатами ваших аналізів: один державною мовою, інший – англійською.

Обов’язковою умовою є наявність на бланках QR-коду, який має перевести на особисту сторінку пацієнта (власника результатів) на сайті самої лабораторії.

Зверніть увагу! Адже часто шахраї видають двомовні бланки з мокрими печатками та QR-кодом, який при скануванні переводить просто на сайт лабораторії, а не в особистий кабінет людини, де мають відображатись результати її аналізу. Це пояснюється просто: у шахраїв немає доступу до особистих даних пацієнтів.

Також варто поцікавитися у медичного закладу через скільки годин після здачі ПЛР-тесту буде готовим результат.

Для сучасної лабораторії, яка опрацьовує аналіз самостійно, а не довозить біологічні матеріали в інше місто, чи інший район Києва, буде достатньо 5-7 годин. Автоматизація процесів в лабораторії, злагоджена робота лікарів лабораторної діагностики, а також відокремлені пункти забору, де прийом відбувається виключно через попередній запис, дозволяють видавати результати тестування на руки киянам протягом одного дня.

 Швидше очікувати результати не варто, адже полімеразна ланцюгова реакція складна у своєму виконанні.

Тому, якщо Вам пропонують результати тесту на коронавірус у Києві за 2-3 години, наймовірніше, що вас намагаються обдурити.

Не може ПЛР-тест коштувати менше 500 грн, адже якщо він виконується на якісних іноземних реактивах, то лише його собівартість лабораторіям обходиться в межах 600 грн.

Дешевші варіанти ПЛР-тестів варто очікувати лише від Держави. Як повідомляли раніше фахівці Інституту молекулярної біології та генетики України, собівартість ПЛР-тесту вітчизняного виробництва може коштувати в межах 250-300 грн.

Наразі у Києві найоптимальніша ціна за тест на Ковід в сучасних приватних лабораторіях, коливається від 790 грн.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.