Андрій Ярмольський Луцьк
08.07.2022 13:27

Адвокат Андрій Ярмольський вважає, що прийнятий  Верховною радою у першому читанні рамковий законопроєкт (№7198) відкидає іноземних громадян та власників майна в їхньому праві на отримання компенсацій.

Таку думку він висловив в статті для «Дзеркало тижня». Законопроєкт передбачає, що претендувати на компенсацію зможуть винятково громадяни України. Ця норма може суперечити Конституції, адже згідно з основним законом України, розповсюджуються однакові права та свободи, як для осіб без громадянства та іноземців, які перебувають на території України на законних підставах, так і для українців.

Ярмольський стверджує, якщо народні обранці позбавлять іноземців (як фізичних, так і юридичних осіб) права претендувати на компенсацію за знищене або пошкоджене у ході бойових дій майно на території України, то це створить підстави говорити про порушення їх прав. Як наслідок, Україна може отримати численні позови у міжнародних судах, зокрема – Європейському суді з прав людини.

Джерела фінансування збитків

Також Андрій Ярмольський зазначає, що проблемою у питанні виплат компенсацій за пошкоджене внаслідок агресії Російської федерації майно може бути відсутність грошей.

Потенційними джерелами надходжень коштів для виплат компенсацій можуть стати:

  • грантова допомога від іноземних країн та фондів,
  • кошти від запровадження санкцій проти українських бізнесменів, що підтримують військову агресію росії,
  • арештовані російські кошти та активи.

Андрій Ярмольський зауважує, що мається на увазі приблизно $300 млрд золото-валютних запасів Центробанку країни агресора, які вже арештовані західними урядами. Однак, сьогодні немає визначеного правового способу, який би дозволив максимально швидко перевести ці активи до України, як, наприклад, про це заявили у Німеччині. Є необхідність самотужки розробляти та пропонувати Заходу свої шляхи розв'язання цієї проблеми.

Засоби для виплат компенсацій можна знайти і в середині країни. Президент Зеленський уже підписав закон про санкції. В список потрапили особи, які підтримують агресію проти України. Їх активи спрямовуються до державного бюджету. За різними оцінками вартість таких активів може перевищувати 10 мільярдів доларів.

Залучення грантів з-за кордону – ще один спосіб допомогти жителям України, затверджує Андрій Ярмольський. Європейська комісія повідомила про готовність надати Україні кредити, які не вимагають повернення, у рамках проєкту реконструкції Rebuild Ukraine. Окрім того, представники низки країн Європи уже висловили готовність допомогти відновити українські міста.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, станом на 14 червня загальна шкода вже оцінюється у понад 40 мільярдів доларів. Це приблизна сума. Встановити остаточні збитки можна буде лише після завершення бойових дій.

Адвокат Ярмольський, Луцьк