дипломати
04.12.2022 15:13

«Час дипломатії минає, і тепер найкращим дипломатом є Збройні сили України, – заявив нещодавно п’ятий Президент України Петро Порошенко, звертаючись до союзників. – Даючи Україні танки, підтримуючи Збройні сили України, допомагаючи Україні, ви інвестуєте у власну безпеку!»

Насправді, минає час «класичної» дипломатії, натомість на перший план постають ті спеціалісти з міжнародних відносин, які здатні ефективно лобіювати постачання зброї для України.

Цієї осені наша дипломатична спільнота отримала новий переговорний майданчик у Брюсселі для донесення позицій України стосовно співпраці з Європейським Союзом і NATO. Мова – про приміщення Station Europe у Європейському кварталі Брюсселя, в ролі господаря якого все частіше фігурує Представництво України при Європейському Союзі.

реєстраційні документи

Як зазначило бельгійське Radio 1 з посиланням на Федеральну державну службу юстиції Бельгії, віднедавна приміщення Station Europe, що раніше перебувало в підпорядкуванні Європейського парламенту, передано Українському громадському хабу (громадська організація Ukrainian Civil Society Hub – UCSH).

Голова Представництва України при ЄС Всеволод Ченцов є постійним хедлайнером численних важливих для українського зовнішньополітичного контексту подій, що відбуваються в Українському громадському хабі. Засновницями UCSH є українські дипломатки Наталя Мельник та Ірина Толкачова. Також у реєстраційних документах UCSH значиться громадянин Болгарії Явор Петров – топ-менеджер компанії International Armored Group, що є відомим у світі гравцем на ринку торгівлі зброєю.

Явор Петров

Виходячи з того, що ГО Ukrainian Civil Society Hub заснована з використанням дійсних дипломатичних паспортів пані Мельник та пані Толкачової, незаперечним є факт підпорядкованості цієї процедури поточним завданням українського МЗС.

Всеволод Ченцов, Наталя Мельник, Ірина Толкачова та чоловік останньої Георгій Толкачов пов'язані з Місією України при НАТО, відомі своєю принциповою позицією відносно необхідності постачань зброї в Україну та близькі до п’ятого Президента України Петра Порошенка. Наталя Мельник перебувала на посаді першого секретаря Місії України при НАТО за часів президентства Петра Порошенка. Георгій Толкачов обіймає посаду заступника голови Місії України при НАТО, а в минулому був виконувачем обов’язків голови Місії. Всеволод Ченцов координував переговорну позицію України щодо міжнародного кримінального процесу у справі про збитий літак Malaysia Airlines (рейс MH17).

Зазначимо, що за півроку після початку широкомасштабного вторгнення російської армії Фонд Петра Порошенка, компанія «Рошен» та волонтери ГО «Справа Громад» передали до ЗСУ допомогу на суму майже $46 млн.