психотерапія
11.12.2022 10:08

Часто слова «психотерапевт» і «психотерапія» відлякують навіть тих, хто потребує допомоги та не проти звернутися до спеціалістів по неї. Це відбувається в тому числі через низьку обізнаність, чим же займається психотерапевт і які його методи.

Сайт платформи Pleso, що об'єднала більше ніж півсотні спеціалістів із психотерапії, містить повну інформацію про методи та принципи їх роботи. Якщо вам потрібен психотерапевт Київ, тут знайдеться спеціаліст, який зможе працювати з клієнтом онлайн і допомогти розібратися з особистими проблемами.

Психотерапевт = психолог = психіатр?

Через схожість назв професій, зумовлену одним коренем «псих» (від грецького psyche — душа), часто виникає плутанина. Той, хто потребує допомоги, не знає точно, якого спеціаліста шукати та чого від нього очікувати.

Відмінності дій і методів

Усі три професії мають справу з душею, її здоров'ям. Але діють різними методами та мають на меті різне:

  • Психіатр — лікар, що ставить діагноз, лікує, назначає препарати для дії на мозок і організм у цілому. Має справу з гострими психічними розладами.
  • Психолог не має відношення до медицини. Він консультує, проводить бесіди, дає рекомендації по стабілізації стану. Ці фахівці відрізняються певною спеціалізацією і ведуть визначені групи (дітей, військових і т. ін.).
  • Психотерапевт — психіатр чи психолог, який після основної освіти отримав додаткову спеціалізацію в одному з напрямків. Проводить консультації-бесіди та веде клієнта іноді роками, супроводжуючи його в життєвих труднощах.

Отже, психіатр лікує гострі стани, а психолог і психотерапевт займаються їх корекцією.

Особливості роботи психотерапевта

Одна з головних особливостей психотерапії — тісна ментальна взаємодія клієнта і спеціаліста. Перший ділиться готовністю сприймати інформацію, мінятися на краще, слідувати рекомендаціям. Другий надає свої знання і досвід для успішної роботи.

Навіщо це знати?

Важливо розуміти різницю між цими професіями, бо через плутанину і небажання розбиратися людина з проблемами взагалі не звертається за допомогою. До того ж багато хто соромиться шукати психотерапевта і говорити про це, щоб оточуючі не вважали його «психом», не обмежували спілкування через побоювання неадекватних реакцій тощо.

Треба усвідомити, що психотерапевт працює зі здоровими людьми, допомагаючи їм справитися з проблемами щоденного життя (депресією, безсонням, харчовими розладами, погіршенням відносин у парі та ін.).