волонтерський рух в Україні
08.02.2023 09:20

Корупційна схема серед силовиків має умовну назву «Підсадна качка», - пише «Апостроф».

Від пограбувань з боку силовиків вже постраждали сотні перевірених часом та війною волонтерів. Серед найбільш відомих – Святослав Літинський, Олесь Дзиндра, Олег Яницький, Сергій Цибульський, Олександр Яковенко та інші.

Нещодавно черговою жертвою грабіжників у погонах став волонтер Вадим Чемер. Він є співзасновником ПП «Чемер», має у центрі Києва шоурум з продажу меблів Domio. З перших днів війни успішний підприємець допомагав армії. Витрачав власні кошти від меблевого бізнесу та виконував замовлення волонтерів та благодійних фондів.

Вадиму Чемеру не пощастило познайомитися з «волонтером» Олександром Шуляком, який насправді був агентом СБУ. Новий знайомий спочатку просив знайти та придбати для нього якісь дрібниці начебто для потреб фронту. Але через деякий час  вмовив придбати для нього за кордоном 290 медичних аптечок та два тепловійних приціли. Вадим придбав аптечки у європейської компанії за договором купівлі-продажу з відстрочкою оплати.

У свою чергу агент порадив оформити вантаж на таможні як гуманітарну допомогу для спрощення митного оформлення.  Розрахуватися, сплативши за товар $20 000, замовник пообіцяв 6 грудня. Проте, як тільки волонтер отримав гроші, його затримали. Цього ж дня Вадиму Чемеру пред’явили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.201-2 ККУ «Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі за попередньою змовою групою осіб під час воєнного стану».

Почалися обшуки вдома, в офісі ПП «Чемер» та на складах, де зберігалися призначені для комерційного продажу дизельні генератори. Правоохоронці вилучили із сейфу підприємця готівку у розмірі $350 тис., яку він позичив та мав віддати, комп’ютерну техніку, статутні документи, печатку тощо. На складах було заарештовано і генератори, за які покупці вже сплатили кошти.

На момент арешту, 6 грудня 2022 року, на складі по вулиці Вацлава Гавела, 24, у місті Києві, зберігалися 132 дизельні генератори, 123 з яких було продано ТОВ «ДАС 2015» ще 2 грудня 2022 року. За техніку покупець сплатив майже 12 млн грн, але через протизаконні дії силовиків щодо арешту майна ПП «Чемер», яке не мало ніякого відношення до кримінальної справи, товар не отримав. До речі, «ДАС» - це мережа аптек в Харкові, якій генератори були вкрай необхідні на початку грудня під час масованих обстрілів енергетичної інфраструктури міста російськими ракетами.

Найцікавіше трапилося між 9 та 29 грудня 2022 року. СБУ (яка не має права займатися економічними злочинами) обшукала склад та вилучила (згідно із протоколом) 94 генератори. Тобто 38 одиниць обладнання встановленою вартістю 1,75 млн грн кудись зникли. Вже наприкінці грудня генератори з’явились у продажу на  OLX.

Двадцять дев’ятого грудня Дарницький районний суд відмовив у задоволенні клопотання Дарницької окружної прокуратури міста Києва про накладання арешту на тимчасово вилучені генератори. Проте обладнання законному власнику ніхто не повернув.

Як з’ясувалося пізніше, на той час ніяких генераторів на складі тимчасового зберігання вже не було. На підставі наказу командира в/ч А1155 №529 від 28 грудня 2022 року «Про примусове відчуження майна під час воєнного стану», підготовленого «за сприянням» працівниками Дарницького УП ГУ НП у місті Києві та погодженого Київською військовою адміністрацією, обладнання було передано невстановленим особам у військовій формі.

«Вадим Чемер перебуває під підпискою про невиїзд. Хтось періодично телефонує. Кілька разів пропонували «порішати питання». Кілька разів - погрожували, що в разі відмови чоловіка мобілізують на фронт. Волонтер пише численні скарги на протизаконну діяльність СБУ та невиконання слідчим СВ Дарницького УП ГУ НП у місті Києві судового рішення про повернення незаконно вилученого майна. Намагається також повернути готівку, банківські картки та статутні документи ПП «Чемер». Звертається до Бізнес Омбудсмена. Все даремно», - резюмує «Апостроф»