Ні сепаратисту
28.02.2023 17:00

Нещодавно ЗМІ повідомляли, що підозрюваний у низці злочинів та сепаратизмі, Володимир Загурський на початку війни втік за кордон. Разом з ним з України втекли деякі члени його банди. Втім не всі. Частина з них залишилась. Саме їх очолив Микола Клим - брат Загурського, який свого часу змінив прізвище.

Фото

Ще до початку війни Клим разом зі своїм братом приймав участь у створенні проросійської мережі із залученням місцевих бізнес-еліт та криміналітету. А з початком російської агресії активізував діяльність не лише силового блоку, а й інформаційного. За його підтримки було створено мережу інтернет-сайтів, на яких систематично дискредитувалися влада та патріоти України. 

Також Клима пов’язують з Фірташем та називають куратором від ФСБ за Чернівецькою областю. За інформацією джерел, Клим та його поплічники до цього часу мають тісні стосунки з російськими кримінальними авторитетами та підтримують зв‘язок з ФСБ РФ, яка завербувала Загурського ще під час відбування покарання в РФ.

Наразі п’ятеро з членів банди втекли та переховуються від слідства. Серед них Володимир Загурський, Володимир Пентелейчук, Сушинський Юрій, який народився в рф, Дєдов Станіслав та Шиманський Владислав. Останній розшукується за статтями 194 «Умисне знищення або пошкодження майна» та 263 «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами». Суд над ним відбувається заочно.

Втім двоє активних членів банди все ще залишаються у країні та продовжують вчиняти злочини. Це Клим Микола та Гулей Василь, раніше Колісник. 

Гулей відомий у кримінальних колах персонаж. Він контролює наркобізнес у регіоні. А також займається «перекидкою» чоловіків за кордон та схемами з гуманітарною допомогою. Саме ця незаконна діяльність є одним з основних джерел фінансування всієї банди. За рахунок цих коштів також вирішуються питання з правоохоронними структурами на місцях.

Під керівництвом Клима вони поступово розширюють своє угрупування, аби втримати контроль над Чернівцями. Окрім цього Клим працює над створенням нової агентурної мережі для РФ та паралельно намагається допомогти членам банди, зокрема й Загурському, уникнути законного покарання.

Раніше Володимира Загурського та його брата звинувачували у сепаратизмі та воєнних злочинах. У громадській організації «Національний спротив Буковини» неодноразово закликали правоохоронців перевірити діяльність Загурського і очолюваного ним ОЗУ. Зокрема йдеться про численні випадки торгівлі гуманітарною допомогою, створення власного силового підрозділу на території регіону, дестабілізацію ситуації та просування тез Кремля.

Також він причетний до кілера, який вбив правоохоронця. Саме Загурський координував діяльність вбивці після його приїзду до Чернівців. Тоді у квартирі Загурського  правоохоронці виявили не лише зброю, а й інформацію щодо майбутніх жертв кілера.

Відомо також про створення воєнізованого підрозділу під виглядом ТРО. За інформацією від Чернівецьких громадських організацій, деякі бійці з банди Загурського вступили також до лав ТРО, аби мати актуальну інформацію про події у місті та передавати її своїм кураторам. Згодом їх вигнали з тероборони. Проте представники ГО «Громадський спротив Буковина» вважають, що у випадку появи російських військових у регіоні, саме ці члени банди першими стануть на бік росіян.

Саме тому активісти закликають правоохоронні органи якнайшвидше розслідувати численні кримінальні провадження стосовно банди Загурського та діяльність Клима. Це єдиний спосіб не допустити нових злочинів та кривавих провокацій на Буковині.