Архієпископ УПЦ Пімен
14.03.2023 10:20

Підняти свій голос на захист Святої Успенської Києво-Печерської Лаври закликав православних християн архієпископ Рівненський і Острозький Пімен (Воят). Звернення владики оприлюднила пресслужба Рівненської єпархії Української Православної Церкви 11 березня 2023 року.

Про це повідомляє інтернет-видання "Фраза".

Ієрарх нагадав, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив монастирю ультиматум, в якому наполягає на виселенні братії до 29 березня.

"Я, як колишній монах Києво-Печерської Лаври, не можу без болю прийняти цю несправедливість і тому прошу всіх православних християн стати на захист святині, підняти свій голос. Ні не на барикади, не на протиправні дії я вас закликаю, я закликаю говорити про беззаконня у публічній площині, у правовій, писати листи до міністрів, депутатів, до людей, котрі думають, що вони можуть все", – підкреслив архієпископ Пімен.

За його словами, чиновники, які виселяють ченців та семінаристів з Лаври, "по суті, залишають святиню без молитви, залишають сотні ченців без їх дому, залишають вірян без місця, до якого линули душею, шукаючи розради та рятунку". У цьому чітко простежується послідовність дій, "які колись стосовно віри та вірян розгорнули борці радянської закваски".

"Розуміючи, що тепер у державних богоборців є мета – знищення Української Православної Церкви і вони наполегливо до неї прямують, прошу усіх православних християн до єднання, задля відстоювання своєї віри! Прошу підтримати намісника та і братію Києво-Печерської Лаври. Вони зараз у важкому, але дуже спасительному стані. Прийдімо на служби, підтримаймо молитвою, добрим словом, піднімемо свій голос і в публічній площині. Хай зазвучать слова правдиво та голосно і нехай допоможе нам Господь!" – підсумував архієпископ Пімен.

Як повідомлялось раніше, державний заповідник "Києво-Печерська лавра" не має наміру продовжувати договір оренди територій та будівель та розриває ділові відносини зі Свято-Успенським монастирем УПЦ МП. Термін договору спливає вже 29 березня.

Також, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко про всяк випадок попередив УПЦ МП про кримінальну відповідальність, якщо виявить, що вони перемістили музейні експонати з Києво-Печерської лаври в інше місце.