Лавра
14.03.2023 12:15

12 березня 2023 року, у другу неділю Великого посту, Собор Всіх святих Київських і всієї України, Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив урочисте богослужіння у Києво-Печерській Лаврі.

Про це повідомляє інтернет-видання "Фраза".

Службу Божу планували звершити на площі печери поруч з монастирем, оскільки доступний храм монастиря не зміг вмістити всіх парафіян і паломників. Однак через негоду богослужіння Літургію довелось відправити в кафедральному соборі. Не дивлячись на холодну погоду, тисячі православних ще молилися на площі перед церквою.

Блаженнішому митрополиту Онуфрію співслужили архієреї Української Православної Церкви, гості у священному сані та духовенство обителі.

На малому вході архієрей вручив медалі клірикам, що є насельниками монастиря.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель виголосив проповідь до пастви.

Предстоятель УПЦ також нагадав про події, які склалися навколо стародавнього Печерського монастиря: "ми не знаємо, що буде далі. Але пам'ятаємо, що Лавра була побудована нашою Церквою, іншої тоді не було. Під час войовничого атеїзму вона прийшла в занепад, і ми отримали в 1988 році купу руїн на цьому місці. Наша Церква знову відбудувала цю святу обитель. Ми вважаємо несправедливим відібрати у нас дозвіл служити в цьому святому місці.

Прошу вас, дорогі брати і сестри, помолитися, щоб Господь змінив думки тих людей, які хочуть прогнати братію зі святої обителі. Хай жевріє тут і далі лампада молитви, щоб кожен з вас міг прийти сюди, приступити до святих таємниць і поклонитися святим угодникам Печерським".

У цій же літургії, між іншим, молили Господа за мир на землі українській і визволення від ворогів; нехай Господь спогляне на людей наших і врятує тих, хто в розпачі втрачає домівку, благословить. У молитві після єктенії Блаженніший просив Бога помилувати український народ, зробити владу мудрою, воїнів укріпити мужністю, полонених визволити, хворих зцілити, а позбавленим домівок дати притулок.

Після Святої Літургії єпископи, духовенство та вірні на чолі з митрополитом Київським вирушили до Дальніх печер для молитви до Києво-Печерських святих.

Як повідомлялось раніше, державний заповідник "Києво-Печерська лавра" не має наміру продовжувати договір оренди територій та будівель та розриває ділові відносини зі Свято-Успенським монастирем УПЦ МП. Термін договору спливає вже 29 березня.

Також, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко про всяк випадок попередив УПЦ МП про кримінальну відповідальність, якщо виявить, що вони перемістили музейні експонати з Києво-Печерської лаври в інше місце.