шахти Донбасу
14.03.2023 17:44

Гірники шахти «Котляревська» у Новогродівці Донецької області скаржаться на рабські умови праці – через бездіяльність керівництва підприємства, яке пов’язують з нардепами Давідом Арахамією та Максимом Єфімовим, людям доводиться довбати породу відбійними молотками, а самій шахті нанесено значної фінансової шкоди.

Шахта «Котляревська» з початку року частково підтоплена, вода знищила дороге обладнання.

«В країні війна, а керівництво навіть не думало готуватися до зими, хоча всі говорили про удари Росії по енергетиці. Генераторів ніхто не купував, насосів запасних не було. Не готувалися і отримали – через відключення світла були затоплені нижні горизонти та прилеглі гірничі виробки з насосними установками, електропусковою апаратурою та кабелями. Збитки страшенні. А потім нам сказали: що поробиш, треба працювати молотками», - повідомили нашому виданню гірники.

«Котляревська» входить до складу ДП «Селидіввугілля». Його очолює Сергій Кобиляцький, за часів Януковича він був керівником ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська», яку контролювали структури Олександра Януковича. Зараз там добуває вугілля фірма Максима Єфімова. ЗМІ повідомляють, що Кобиляцького призначили на посаду Єфімов з Арахамією. Шахту «Котляревська» з грудня минулого року очолює Максим Башков, який до цього був начальником ділянки, не має управлінського досвіду і призначений згори через лояльність до Кобиляцького.

Шахта «Котляревська» у 2021 році видобула лише 20 тис. тон вугілля, хоча її потужність складає понад 1,5 млн тон на рік. Співробітники шахти закликають звернути увагу на закупки підприємства. Вони проводяться в обхід електронних систем і конкурентних тендерів, зате серед переможців – багато ФОПів. Закупки проводяться у одного учасника на суму, переважно, 49 999 грн чи близько того. Ціни завищуються у 2-3 рази, повідомляють наші джерела.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що Арахамія з Єфімовим є тіньовими кураторами вугільної галузі України. Зокрема, Арахамія зміг протиснути призначення керівників окремих державних шахт, ДП «Укрвугілля», ДП «Центренерго», яке споживає вугілля державних шахт.

За словами голови Незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, шахта «Котляревська» є одним з найбільш перспективних підприємств регіону, «яке розграбували і довели до ручки». Шахтарі просять міністра Германа Галущенка втрутитися в ситуацію і навести лад на державному підприємстві.