Міненерговугілля
27.03.2023 20:40

Перший заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Юрій Власенко може втратити посаду після витоку інформації щодо розпродажу вугілля з державних шахт приватним фірмам за цінами у 2-3 рази дешевше ринкових. Як повідомляють джерела у Міненерговугілля, міністр Герман Галущенко планує зробити Власенка сакральною жертвою і зняти тиск з міністерства. Проте, за даними джерел, Власенко хоч і відповідав де-юре за це питання, але по факту не мав жодного стосунку до скандалу з вугіллям, оскільки був усунутий від прийняття рішень у вугільній темі.

Схема з вугіллям лежала на плечах осіб, які юридично не могли приймати відповідних рішень, а отже довести їхню вину буде складно. Організатор і куратор розпродажу державного вугілля приватникам за зниженими цінами – радник міністра Галущенка Максим Немчинов. Про це відомо СБУ, адже, як пише ZN.UA, саме у Немчинова пройшли обшуки СБУ після відкриття кримінального провадження на початку березня. До 2021 року він був заступником міністра енергетики, але Володимиру Зеленському доповіли, що Немчинов – людина Ахметова, і його звільнили. Однак Галущенко прилаштував його своїм радником, і той продовжив займатися вуглепромом. Залишившись без державного вугілля, ТЕС не мали іншого виходу, окрім як купувати паливо у Ахметова вдвічі дорожче, пише ZN.UA.

На державних шахтах схеми курують «смотрящі». На заході України – Андрій Вєнгрін. Керівник незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявляє, що Вєнгріна пов’язують з розкраданням Львівсько-Волинського вугільного басейну, а саме – ДП «Львіввугілля». Минулого року він розставляв своїх людей на державних шахтах після того, як держава виділила 2,5 млрд грн на закупівлю вугілля. Про вугільні афери Венгрина є багато інформації. Зокрема, ділки занижують офіційний видобуток державних шахт, щоб направляти приховані об’єми вугілля «наліво» за готівку.

В кінці минулого року значно посилила свої позицій у вуглепромі зв’язка Давіда Арахамії і Максима Єфімова, які завели своїх керівників у «Центренерго» та «Укрвугілля». Провідником їх інтересів називають Олександра Хейло.

Нікому з цих людей не вигідна відставка Галущенка. А вона дуже ймовірна, і саме Юрія Власенка в Офісі президента розглядали як ймовірного кандидата на заміну Галущенку. Тому міністр грає на випередження, намагаючись збити Власенка на злеті. Вугільна мафія хоче зберегти статус-кво.