Оксен Лісовий
18.04.2023 13:57

Нещодавнє призначення нового міністра освіти і науки Оксена Лісового стало одним з найбільш суспільно обговорюваних кадрових рішень в Україні.

У біографії нового міністра, викладеній на сайті Міністерства освіти і науки, наявні кілька незрозумілих моментів, тому From-UA звернулося до МОН з офіційним запитом для їх уточнення. Запит було надіслано 5 квітня 2023 року. МОН підтвердило, що отримало наш запит, але відповіді ми до сьогодні не маємо.

Оскільки п'ятиденний термін, протягом якого держорган відповідно до законодавства повинен відповісти на такий запит, минув, ми дозволимо собі ознайомити читачів з деякими з поставлених міністру питань.

запит

Один з блоків питань стосувався служби міністра в ЗСУ і звучав так: «Ви повідомили у соцмережах і ЗМІ, що були військовослужбовцем з початку повномасштабного вторгнення. Уточніть, будь ласка, деталі: в якому підрозділі Ви служили, в який період, яке у Вас військове звання, тощо. Також просимо Вас надати документальне підтвердження про проходження Вами служби у лавах ЗСУ».

Оскільки ми не отримали відповіді на це питання, зробимо спробу проаналізувати відкриті джерела. На сайті МОН зазначено, що Оксен Лісовий «від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну з 2022 року пішов добровольцем на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади».

У цьому формулюванні є певні різночитання. По-перше, за логікою та юридично «пішов добровольцем на фронт» – це некоректне формулювання. Тобто десь є фронт, і майбутній міністр пішов у його напрямку... З юридичної точки зору на сайті МОН немає інформації про те, що він дійсно служив у ЗСУ, так само відсутня інформація про його військове звання.

У відкритих джерелах ми не змогли знайти інформацію про те, чи служив колись Оксен Лісовий в армії, а оскільки такої інформації немає, то можемо припустити, що він раніше в армії не служив і військового звання не має, інакше про це було б повідомлено.

Отже, маємо ситуацію: людина, яка ймовірно раніше не служила в армії, заявляє про бажання бути добровольцем. В українських реаліях бути добровольцем може означати одне з трьох: або людина стає членом добровольчого військового формування, або вона укладає контракт на службу в ЗСУ, або є волонтером (тобто займається допоміжними господарськими, адміністративними справами, логістикою амуніції тощо).

У складі зазначеної 95-ї ОДШБ немає добровольчих збройних формувань, отже, варіант з членством пана Лісового в добробаті виключено.

Можна припустити, що пан Лісовий був військовим-контрактником у складі 95-ї ОДШБ, але уявімо ситуацію: до військомату приходить кандидат наук, що працює директором Малої академії наук і не має досвіду служби в армії, та просить укласти контракт. Навряд чи таке прохання знайшло відгук, оскільки до контрактної служби залучаються виключно ті, хто вже мав досвід служби у збройних силах. Тим більше, якщо йдеться про службу в десантно-штурмовому з'єднанні, яка передбачає участь у особливих місіях. І тим більше, якщо про укладання контракту просить учений, який має абсолютно законне право на відстрочку від служби в умовах військового стану.

Отже, можемо припустити, що пан Лісовий ймовірно був добровольцем-волонтером, який допомагав у якихось господарських справах. Відсутність на його формі знаків військового розрізнення свідчить саме на користь цієї версії (на жодній з опублікованих постановочних фотографій на його формі таких знаків немає).

Ми також запитали міністра, на якій підставі йому видавали відпустки під час його служби в ЗСУ, якщо він таки служив у ЗСУ, адже у соцмережах є значна кількість фотографій з ним у Києві (а не в місцях дислокації військових частин 95-ї ОДШБ), починаючи з 24.02.2022. На це питання, як і на решту, відповіді не було отримано. Звичайно, якщо припустити, що пан Лісовий не був офіційно військослужбовцем, то й у відпустках він не мав потреби.

Ще один блок питань звучав так: «У журналістських колах курсує інформація про те, що Ви були за кордоном після 24.02.2022. Будь ласка, підтвердьте або спростуйте цю інформацію. Якщо Ви справді були за кордоном, то повідомте деталі: в якій країні, у який період, з якою метою, за чий рахунок відбувалося фінансування поїздки/поїздок?» І на це питання ми також не отримали відповіді.

Додамо, що одне з джерел зазначало, ніби Оксен Лісовий після 24.02.2022 встиг побувати в США.