биткоин
16.05.2023 11:17

В перші кілька років криптовалюта не викликала особливої цікавості у суспільства. До неї ставилися лише як до інвестиційного інструменту. Зараз же ситуація повністю змінилася: біткоїни чи іншу крипту із задоволенням приймають тисячі інтернет-магазинів у світі.

За наявності цифрових заощаджень у криптогаманці кожен може використати ефіри, біткоїни чи тезери для покупки товарів чи замовлення послуг. Нинішній курс біткоїна дозволяє придбати автомобіль чи навіть квартиру всього за одну криптомонету. Звісно, такі суми є не у кожного, але можна використовувати тисячні чи навіть десятитисячні частини монети. Наприклад, 0,0001 ВТС.

Нинішній курс першої криптовалюти перевищує 28 тис. доларів, причому зростання ціни за останні місяці було досить значним (4-6 тис. доларів). Будь-які гучні події у світі призводять до зміни курсу. В той самий час біткоїн залишається дуже вигідною інвестицією.

Криптовалюти для розрахунків за покупки та послуги

Якщо компанія чи інтернет-магазин намагається розвиватися паралельно з розвитком технологій, то вони із задоволенням приймуть можливість розрахунків криптою. Наприклад, в мережі Старбакс за допомогою біткоїна можна розрахуватися навіть за чашку кави.

Звісно, це не єдиний приклад: зараз за криптовалюту можна замовити все. За наявності віртуальних коштів можна придбати будь-що: від товарів в інтернет-магазинах до нерухомості за кордоном. Знайти підхожі пропозиції стає все легше, адже все більше компаній впроваджують такий спосіб розрахунків.

Найбільше пропозицій щодо розрахунків криптою – в Сполучених Штатах Америки. Майже всі популярні на весь світ торговельні майданчики практикують такий спосіб розрахунків. Однією з перших компаній, яка дозволила розраховуватися біткоїнами, стала Тесла. В перші роки випуску електромобілів їх можна було придбати за крипту.

Варто зазначити, що наразі Тесла не приймає такий спосіб оплати, але з’явилося чимало інших виробників електротранспорту у світі, які продають транспортні засоби за крипту.

Щоденні покупки товарів за біткоїни

Прочитавши вищевказану інформацію, може скластися враження, що криптовалюти підходять лише для значних покупок та великих сум. Насправді за наявності віртуальних коштів можна купити:

  • харчові продукти;
  • одяг та взуття;
  • меблі для квартири;
  • гаджети та домашню техніку;
  • комп’ютерне обладнання тощо.

Одна з переваг таких розрахунків – децентралізація системи. Незалежно від місця покупки (Україна, США чи інша країна), комісія за переказ завжди однакова, а самі транзакції здійснюються дуже швидко.

При оплаті покупок за кордоном звичайним способом доводиться переплачувати солідні суми. Часто покупка додає у вартості майже вдвічі. Свята, вихідні дні чи інші події не впливають на швидкість розрахунків: вони здійснюються всього за кілька хвилин. При роботі з банківськими переказами за кордон ситуація може тривати кілька днів. Окрім швидкості, оплата криптою – один із найбільш безпечних способів, оскільки відсутній людський фактор, де можливі різноманітні маніпуляції.