Суд
21.06.2023 20:06

Справу щодо рейдерьского захоплення Хорольського заводу дитячого харчування розслідує поліція. Головний – фігурант Ігор Мізрах. Слідство йде гучно та з численними обшуками. А досвідчений шахрай навіть опинився в СІЗО. На час розслідування він буде за ґратами, на цьому наполягали і прокурори, і поліція.

За даними правоохоронців, Мізрах створив цілу злочинну групу, організував силовий блок, залучив бухгалтерів, нотаріусів і юристів. До угруповання увійшов і кримінальний авторитет. А ще один член банди взагалі виявився громадянином рф. Слідчі знайшли під час обшуків паспорт колишнього заступника міністра сільського господарства країни-агресорки.

Чергові махінації з державним реєстром цього разу не пройшли непоміченими – Ігор Мізрах під слідством, справа набула широкого резонансу. Справедливого покарання для Ігоря Мізраха вимагає ціла низка антикорупційних громадських організацій. Активісти цих ГО навіть влаштовували мітинги під час засідань суду щодо запобіжного заходу для Мізраха.

Захопити аферист вирішив підприємство на Полтавщині, єдине в України воно виробляє сухі суміші для немовлят перших днів життя. Але цього разу афера не вдалася, вчасно спрацювали фахівці з Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Нацполіції. Вони змогли викрити всю оборудку, затримали Мізраха, провели десятки обшуків у нього та спільників.

Спустити цю справу «на гальма» вже точно не вийде. В поліції визнають – Мізрах неодноразового потрапляв до їхнього поля зору з різними оборудками, але кожного разу йому вдавалося уникнути покарання. Одна з таких справ – торгівля посадами на стратегічному підприємстві Укроборонпром. Він орендував офіс на Банковій та вдавав із себе серйозного «рєшалу» зі зв’язками в Офісі Президента та інших структурах. Як і кожного шахрая, у Мізраха є в наявності купа вигаданих професій – він нібито і політолог, і політтехнолог, і викладач, і артист, і музичний продюсер. Спільники знаходили йому клієнтів, а Мізрах вже обробляв їх та отримував гроші. «Він собі створив спеціально фікцію в інтернеті, що він якийсь там політолог, радник і так далі. І створив зробив звичайні візитівочки «Радник Президента» і тупо «розводив», - розповідають ті, хто мав справу з Мізрахом. Насправді ж він заробляв виключно незаконними аферами. Навіть вже під час війни замахнувся на оборонний концерн.

Коло спілкування Мізраха – такі ж аферисти, як і він сам. Сумнівні справи він вів, наприклад, з псевдо-бізнесменом, який прикидається генералом, Максимом Марченко. Маємо запис розмови, в якій Мізрах обговорює чергове «рєшалово» з так званим волонтером Михайлом Майманом.

Окрім махінацій з державним реєстром під час війни, на рахунку Мізраха і підроблені документи, і захоплення житла та землі. Поліція не зупиняється і продовжує пошуки – що саме ще встиг незаконно загарбати цей рейдер. А поки вони працюють, він – сидітиме за ґратами. Запобіжний захід суд йому подовжив та ймовірніше за все, зробить це знову, якщо буде потреба.