Ямпільський міст
22.06.2023 08:30

На тлі проведення UkraineRecoveryConference в українських ЗМІ спалахнув скандал навколо будівництва Ямпільського мосту.

Минулого тижня у Молдові віцепрем'єр Олександр Кубраков підписав угоду про будівництво 1400-метрового мосту через Дністер на українсько-молдовському кордоні.

Будівництво на 100% (!) фінансується із держбюджету. Молдова та ЄБРР не дають жодної копійки.

За словами Кубракова, міст потрібен експортерам, які «отримають найкоротший шлях з України до країн Центральної та Південно-Східної Європи».

Але ж фермерам цікава не Молдова, а українські дунайські порти. Залізорудна сировина також доставляється до Сербії та Австрії через Ізмаїл та Рені. Автомобільна логістика в останньому випадку не розглядається взагалі.

Потоку вантажів через Молдову немає, збільшення обсягів не передбачається навіть у перспективі. Пасажиропотік рухається через західний кордон до Польщі, Румунії, Словаччини. Прикордонний пункт пропуску Могилів-Подільський поруч із Ямполем не завантажений ані пасажирським, ані вантажним транспортом, що саме по собі доводить відсутність будь-якої необхідності у будівництві мосту.

Але замість створення умов для обробки в дунайських портах великих морських суден (що реально допоможе аграріям) Кубраков лобіює безглуздий і шалено витратний Ямпільський міст.

Причина у дружніх стосунках із власником компанії «Автострада» Максимом Шкілем. Ще до війни "друг Саша" подарував "другу Максиму" замовлення на це будівництво вартістю 3,4 млрд грн.

Як кажуть джерела у Міністерстві, новий тендер Кубраков проводити наполегливо відмовляється. Довоєнну вартість об'єкта просто тихенько… перерахують. За прямою вказівкою міністра нова «цифра» має бути в рази вищою за початкову – близько 8 млрд грн.

Ямпільський міст

Таким чином Шкіль та Кубраков «розпиляють» мільярди бюджетних коштів, необхідних країні для відновлення та постачання армії.

«Особливі відносини» Кубракова та Шкіля давно не секрет. Але афера із Ямпільським мостом остаточно поховає репутацію віцепрем'єра.