Укрнафтобуріння
06.07.2023 12:19

Після націоналізації Укрнафти її оновлений «державний» менеджмент нагадує» збірну солянку» з представників WOGу, Метінвесту та колишніх чиновників середньої руки.

Юридичний напрямок з листопада 2022 по травень 2023 очолювала Оксана Волинець – давня соратниця Сергія Корецького та юристка WOGу. Що спіткало її звільнення, наразі, достеменно невідомо, однак, вже зрозуміло, що воно носить достатньо формальний характер, адже Оксана до цього часу управляє та погоджує усі юридично-значимі дії Укрнафти та й свого безпосереднього наступника – Олега Крижанівського. Погоджує та керує його діями і в цьому немає нічого дивного, адже Олег Крижанівський - не юрист, профільної освіти немає, досвіду юридичної практики також. Він є вихідцем з АМКУ. А його таке на перший погляд дивне призначення на посаду керівника юридичної служби найбільшого в державі нафтовидобувного підприємства – носить достатньо прагматичний та конкретний характер – забезпечити та реалізувати, використовуючи свої колишні зв’язки, безперешкодне рейдерське захоплення корпоративної частки ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

Як відомо, на підставі рішення Печерського суду м. Києва корпоративний портфель ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» був арештований в межах розслідування кримінального провадження щодо промислової розробки найбільшого в Україні розвіданого Сахалінського родовища газу, що на Харківщині. Правами на промислове видобування ресурсу володіє як раз таки ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

В подальшому, на підставі повного ігнорування вимог закону та процедурних приписів (зокрема, проведення конкурсу, оцінки активів, тощо) АРМА, якому КМУ було передано арештовані акції ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», підписало договір управління активами – корпоративними правами цього підприємства з ПАТ «Укрнафта». Тобто, іншими словами, Укрнафта стає управителем ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

Ось на цьому етапі розпочинається активна участь «в.о. заступника директора за правових питань» Олега Крижанівського у цьому процесі.

Використовуючи свої колишні зв’язки в Антимонопольному комітеті він був покликаний отримати абсолютно незаконне погодження (дозвіл) на концентрацію у вигляді одержання Укрнафтою в управління активів Укрнафтобуріння.

Вочевидь, з цією задачею, всупереч її протиправності, Крижанівський успішно впорався. 29.07.2023 АМКУ надав відповідний дозвіл чим фактично легалізував кричуще порушення Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», Закону України «Про Антимонопольний комітет України», Закону України «Про захист економічної конкуренції», тощо.

Недивно тепер, що «сіра кардиналка» юридичного напрямку Укрнафти Оксана Волинець формально не заплямована рейдерським захопленням Укрнафтобуріння. Тим більше, що пройдено лише частину шляху із захоплення найбільшого приватного газовидобувного підприємства. Рейдери під прикриттям держави розпочинають новий етап захоплення підприємства, в чому їм залюбки допомагає все той же «вічний Олег». Наразі, реалізуються заходи зі зміни органів управління Укрнафтобуріння в порушення Закону України «Про акціонерні товариства».

Так, незаконний управитель Укрнафта без проведення загальних зборів намагається замінити склад Наглядової ради Укрнафтобуріння, який в свою чергу має забезпечити обрання нового, лояльного до себе виконавчого органу.

Навіть не будучи юристом, Крижанівський, мабуть на підсвідомому рівні, розуміє протиправність таких дій Укрнафти та не бере на себе пряму відповідальність санкціонувати цей процес настільки незграбно та очевидно незаконно.

Тому, ним приймається рішення звернутися за відповідною санкцією до НКЦПФР. Листом №01-01/03-02/01/3657 від 26.06.2023 Крижанівський хотів заручитися підтримкою в регулятора на предмет можливості зміни Укрнафтою членів наглядової ради Укрнафтобуріння без проведення загальних зборів останнього.

Відповідь НКЦПФР не забарилася і носила здебільшого узагальнену інформацію та посилання на чинну нормативно-правову базу – без надання конкретної дорожньої карти на вчинене правопорушення, на що так розраховував Крижанівський.

Отже, прийняття безпосереднього рішення щодо заміни органів управління Укрнафтобуріння в порушення приписів профільного закону про акціонерні товариства – все ж таки прийдеться приймати саме Олегу, але вже під пильною увагою НАБУ, яке розслідує кримінальне провадження № 520230000000000247 за ч.5 ст.191 КК України щодо злочинного захоплення цього підприємства.

Цікаво, в Олега переможе інстинкт самозбереження чи все ж таки покірність у виконанні наказів своїх кураторів Волинець та Корецького. Спостерігаємо…