Денис Шмигаль
13.07.2023 14:29

Проти прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля порушено кримінальне провадження прокурором Спеціальної антикорупційної прокуратури за незаконного виведення з України 10 мільйонів доларів. Прем’єру може світити до 12 років в’язниці. Таку інформацію в своєму Telegram поширив колишній народний депутат України Ігор Мосійчук, додавши фото витягу з ЄРДР, передають "Українські новини".

Шмигаль, кримінальна справа

За словами Мосійчука, відповідне кримінальне провадження вже порушено Спеціальною антикорупційною прокуратурою 6 червня 2023 року за ознаками злочинну передбаченого ч.5 ст.191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою). Відповідний злочин може потягнути до 12 років в’язниці.

Мосійчук детально описав схему: Мова йде про події 2015 року, коли НБУ оголосив ПАТ "Кредитпромбанк" неплатоспроможним. На депозиті цього банку зберігалося близько 8 млн дол. нідерландської компанії "Сіті-Стейт Н.В.", та українських TOB "КУА "Практика", ТОВ "Кристалл-Інвест" та ТОВ "Продіз" які всі пов’язані з українським бізнесменом Анатолієм Юркевичем.

пост Мосійчука

Для повернення депозиту Юркевич оголосив заморожені на рахунку кошти міжнародними інвестиціями, що на думку Мосійчука є брехнею, оскільки ці кошти не були зареєстровані у НБУ в якості інвстицій. Юркевич звернувся зі скаргою до Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів (Вашингтон, округ Колумбія, США).

Тодішній міністр юстиції Павло Петренко, замість того, щоб повідомити арбітраж, що це не інвестиції, а депозит, погодився брати участь в суді, більш того виділив 450 тис. євро для юридичної фірми Foley Hoag AARPI за представництво України.

Україна цей суд програла і вже у вересні 2019 адвокати Юркевича звертаються до Київського апеляційного суду з метою легалізації рішення міжнародного арбітража.

16 вересня 2019 року Київський апеляційний суд виносить ухвалу, згідно з якою позов Сity-State N.V про повернення коштів задовольнити у зв’язку з виконанням рішення Міжнародного арбітражу в справі № АRB/14/19.

Але, річ у тім, що за даним номером на сайті Міжнародного суду знаходиться рішення у справі щодо Сенегалу.

рішення у справі щодо Сенегалу

Але, в Мін’юсті виплачують юридичним консультантам кошти та готують обгрунтування для виплатити фірмам Юркевича коштів з депозиту збанкрутілого банку.

Але, далі найцікавіше – Кабмін постановою №1284 від 21.12.2020 ухвалює постанову про повернення коштів Юркевичу, виділивши їх з … коронавірусного фонду, - пише екс-нардеп.

постанова Кабміну

"Зв’язуючим ланцюгом між корупціонерами минулої та нинішньої влади, і бізнесменом Юркевичем" станом на сьогодні заочно арештований ВАКС юрист Андрій Довбенко", - пише Мосійчук.

Довбенко близький із колишнім міністром юстиції Петренком, а з Юркевичем його пов’язує те, що саме Довбенко через АРМУ розпродував майно Націоналізованого "Сбербанку Росії", в заставі якого були активи бізнесмена Юркевича.

"За кожним моїм словом в цьому дописі є документ! Залишається сподіватися, що САП і НАБУ не обмежаться кримінальним провадженням, а далі буде підозра, суд і вирок адже корупція вбиває точно так як і ворожі кулі", - додає колишній народний депутат.