Сергій Рудюк
08.08.2023 12:47

Поговорили з Сергієм Рудюком, власником бренду Skay.ua, про те, як йому вдалося зберегти компанію та робочі місця попри повномасштабну війну.

Батько, бізнесмен, благодійник

Ж: Сергію, розкажіть про себе та свою діяльність.

С: Мені 41 рік, я щасливий батько трьох дітейі. Живу в Одесі, займаюся бізнесом і благодійністю.

Головний напрямок моєї діяльності - це Skay.ua. Ми продаємо ноутбуки, електронні гаджети та аксесуари з часів Nokia 3310.

Не про гроші

Один із некомерційних проєктів, яким дуже пишаюся - Лікарняні Клоуни Одеси.

Також, наша команда ми створила Волонтерську групу Skay. Організуємо збори, самі донатимо та забезпечуємо наших захисників необхідної технікою.

Зараз закінчили великий збір на закупівлю 100 планшетів для нашего ППО - подивіться деталі на моїй сторінці Facebook і доєднуйтесь!

донати

Початок вторгнення

Ж: Розкажіть про 24.02.2022 - де вас застали події?.

С: Так склалося, що в цей день, о 7-й ранку, ми з сім'єю мали їхати відпочивати. Нас розбудили вибухи о 4:30 і ми зрозуміли, що ця подорож та все минуле життя залишилося в минулому. То був величезний шок.

Та навички лідера виручають завжди. По-перше я подбав про безпеку для сім'ї. Далі зайнявся справами бізнесу.

Битва за команду

Ж: Чи вдалося зберегти команду?

С: Багато працівників виїхали закордон та я дуже пишаюся, що мені вдалося зберегти топ-менеджмент і всіх партнерів. Думаю, це одна з головних причин, що допомогла компанії залишитися на плаву і рухатися вперед.

Майже одразу з партнерами почали думати про фінансове утримання людей... Перші дні бізнес ще не функціонував, про якісь продажі не йшлося взагалі.

Ж: Як ви утримали тих, кому потрібні були гроші?

С: Я з перших днів, активно волонтерив. Допомагав ЗСУ, теробороні. У ті дні, в Одесі готувалися до вторгнення з моря, тому роботи було багато. Вирішив, що можу залучити до волонтерства своїх співробітників і платити їм мінімальний оклад на день.

Командне волонтерство

Практично вся команда з радістю доєдналася до волонтерства при цьому ми платили мінімальний оклад з резервного фонду компанії. Було важливо перемикнути увагу від постнійних новин. Крім того, фізична активність допомагає "відчути себе живим", скинути напругу.

Ситуація Win-Win

Через деякий час, ми відкрили один магазин Скай, потім склад і другий магазин. Співробітники навіть працювали позмінно - день у Скаї, день волонтерили. Так, день за днем, перемкнули всіх ключових робітників на роботу в Скай і змогли повернутися до нормальної діяльності.

Що зараз

Ж: Який стан справ зараз і які у вас плани?

С: Пік кризи ми пройшли. Було зроблено величезний обсяг роботи, щоб зберегти бізнес і команду. На початку 2023 року ми провели стратсесію, поставили цілі, зафіксували план росту.

Skay.ua

Про перспективи та глобальну мету

Зараз ми в активному рості - за час війни відкрили магазин у Львові, плануємо відкрити ще один в Києві. В Одесі зробимо новий Skay.ua Flagman Shop - флагманський магазин.

Переконаний, що зараз важливо зосередитися на своїй справі, власному житті, захопленнях і проявах творчості. Робити все, що в наших силах, щоб створювати ту Україну майбутнього, яку ми бачимо у своїх мріях.

Ми ж не зупиняємося навіть коли війна. Ви теж не зупиняйтеся. Разом переможемо!