Favbet Foundation
04.08.2023 21:18

Вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши масштабну екологічну катастрофу та поставивши під загрозу життя десятків тисяч українців. Найсильніше від воєнного злочину постраждала Херсонщина, де було затоплено більше 80 населених пунктів.

В той же день у регіон на порятунок вирушили десятки гуманітарних місій та волонтерів. Серед них — команда благодійного фонду Favbet Foundation Андрія Матюхи. Співробітники фонду привезли до Херсону два буси гуманітарки — 3 тонни питної води та більше тонни медикаментів для Херсонської міської клінічної лікарні ім. Лучанського, куди прибували потерпілі від повені та російських снарядів.

«Коли відвантажували допомогу, почався ворожий обстріл. Вибухи лунали ледь не на сусідніх вулицях. Та всі продовжували працювати — персонал лікарні вишукувався у живий ланцюг та розвантажив кілька тон гуманітарки за лічені хвилини. Неймовірно сміливі та самовіддані люди!», — розповідають в фонді.

В Херсоні Favbet Foundation опинився не випадково. Ще з початку війни фонд, який раніше опікувався дитячою освітою та спортом, перекинув усі зусилля на допомогу Україні та армії.

З бібліотек — на поле бою

«Минулого року ми планували нові проєкти, знайшли партнерів для кількох великих освітніх ініціатив. Та початок війни змусив швидко трансформуватись. Спочатку діяли реактивно, закривали нагальні потреби: забезпечували необхідним співробітників FAVBET, що стали до лав ТрО та ЗСУ, везли до Києва гуманітарку. Згодом все це кристалізувалось в окремі напрями — забезпечення армії, евакуація та допомога ВПО», — каже Андрій Матюха.

Андрій Матюха, президент Favbet Foundation

Переставити фонд на військові рейки допоміг попередній досвід великих проєктів. В Україні Favbet Foundation працює ще з 2020 року. До початку війни встигли реалізувати понад сто благодійних проєктів. Один з найбільших — співробітництво з Офісом Президента та Мінцифри в межах ініціативи «Цифровізація бібліотек».

Протягом року фонд передав більше 5000 комп’ютерів бібліотекам в українських селах та містечках, де завдяки цьому з’явились осередки цифрової освіти для місцевих жителів. В 2021 році «Цифровізацію» навіть визнали найкращою практикою взаємодії бізнесу та держави на Антикризовому PR-марафоні.

Ще одним знаком проєктом стало встановлення 2000 телевізорів у дитячих будинках сімейного типу по всій Україні. Кілька закладів у фонді продовжують вести й зараз.

У серпні 2021 року команда Favbet Foundation познайомилась із учасниками української збірної Invictus Games — воїнами, що отримали поранення в АТО, але знайшли в собі сили продовжити займатись спортом та навіть представляти Україну на міжнародному рівні. Тоді фонд взяв участь у створенні експозиції «Код незламності: реальні історії сучасних героїв» на Photo Kyiv 2021, а також почав співпрацю з фондом «Повернись живим» і до цього часу щомісяця спрямовує 100 тис. гривень на реабілітацію поранених бійців.

Керівник Favbet Foundation пригадує, що саме приклад людей, що у критичній ситуації вийшли за межі власних можливостей, надихнув його команду не лише не скоротити, діяльність фонду, але навпаки — розширити.

«У перші дні після вторгнення ми не тільки підтримували підтримував ЗСУ,перераховуючи мільйони гривень на спецрахунки Нацбанку, United24 та «Повернись живим», але й створили власні допомогові хаби — мілітарний та цивільний. Кожен з них так само активно працює сьогодні, як і в перші місяці вторгнення», — каже президент фонду.

Цивільний хаб: підтримка та допомога населенню

Цивільний хаб фонду Favbet Foundation активно організовував постачання гуманітарної допомоги до Києва, медикаментів до Харкова, санітарних автівок до Миколаєва. Він також сприяв відновленню зруйнованої інфраструктури та розшуку зниклих осіб через спеціально створений онлайн-ресурс.

Завдяки цивільному хабу сотні сімей з Очакова, Херсона та інших міст виїхали в безпечні місця у західних регіонах. Інші отримали необхідні речі, харчі і воду. Коли восени та взимку країна поспіль потерпала від блекауту, хаб забезпечував населення генераторами та пальним.

Окремим великим проєктом фонду став заснований навесні 2022 року Центр адаптації українців у Загребі. Його діяльність була спрямована на всебічне облаштування українських біженців у Хорватії. Тут допомагали з юридичними питаннями, надавали психологічну підтримку, навчали мові та навіть влаштовували шкільні уроки для дітей. У 2023 році він здобув відзнаку рейтингу «Відповідальна країна» видань MMR та Delo в номінації «Власні проєкти благодійних фондів».

Мілітарі-хаб: Спорядження та підтримка захисників

Створення мілітарі-хабу виявилось набагато складнішим завданням, аніж гуманітарка. Для команди звичайного благодійного фонду, яка не мала досвіду у військовому забезпеченні, це стало величезним викликом. Favbet Foundation поставив перед собою та своїми партнерами амбітну мету — допомогти захисникам України перемагати в боях і залишитися при цьому живими.

Вже понад рік військовим та розвідникам надсилається великий асортимент спорядження, зброї, палива та високотехнологічного обладнання, такого як системи зв’язку, тепловізори, приціли нічного бачення і багато іншого. Особлива увага приділяється комплектуванню військових підрозділів у найгарячіших точках необхідним автотранспортом за рекордно короткий термін часу, що вкрай важливо в умовах конфлікту.

На сьогодні, за сприяння Favbet Foundation на фронт поступило понад 135 авто – позашляховиків, бусів та вантажівок. Десять із них змогли у рекордний строк закупити та відремонтувати завдяки «Прокачці авто для ЗСУ» — спільному проєкту з FAVBET. Під час нього компанія закликала українців активніше донатити на «колеса» для ЗСУ та перетворила ремонт автівок на повноцінне шоу у дусі MTV двохтисячних, щоб благодійники на власні очі могли побачити як їхні 5 чи 10 гривень перетворюють на заряджені тачки для артилеристів та розвідників.

Крім того, компанія FAVBET за 57 млн грн придбала 53 нових позашляховиків Peugeot для ударних рот Армії Дронів - спільного проекту Мінцифри і Генерального штабу України. Компанія FAVBET надає системну підтримку «Армії дронів».

Також у фонді опікуються й крилами та очами української армії. Мова, звісно, про дрони, які є незамінними для виявлення ворога та наведення вогню. На сьогодні фонд передав ЗСУ вже більше 80 сучасних дронів різних модифікацій — від «робочих бджілок» розвідки DJI Mavic до ударних комплексів «Лазар». Крім цього президент Favbet Foundation Андрій Матюха особисто вніс 200 тис. грн на армію морських дронів що створюється за підтримки United24.

«Війна забрала у наших дітей мир, але не зможе відібрати майбутнє

Незважаючи на те, що війна змусила Favbet Foundation переорієнтуватися на тилове забезпечення ЗСУ, фонд не забуває про свою первинну місію — створення можливостей для дитячого розвитку, підтримка спорту, медицини та, як наслідок, модернізація громадянського суспільства.

Одним з перших проєктів, які ознаменували повернення фонду до звичної діяльності, став «Клуб супергероїв» — велика ініціатива, що об’єднала одразу три проєкти, направлені на підтримку дітей військовослужбовців та ВПО, а також підлітків з прифронтових регіонів:

  • «IT Kids» — освітній проєкт у партнерстві з «Code Club Україна», що навчає дітей основам ІТ та мові програмування Python. Фонд уже профінансував навчання понад 300 учнів віком 12-15 років у 14 онлайн- та 12 офлайн-групах.
  • «Сила у знаннях» — прикладний проєкт, завдяки якому 5000 школярів по всій Україні отримують великі набори канцелярського приладдя для навчання та творчості.
  • «Сильніші разом» — безоплатні спортивні секції для українських дітей. Зараз фонд фінансує заняття з футболу та баскетболу у Центрі фізичного здоров’я «Спорт для всіх», а також секції боксу і боротьби у бійцівському клубі SpartaBox.

Другим напрямом невійськової діяльності фонду стало забезпечення медичних закладів, зокрема — дитячої лікарні НДСЛ «Охматдит» та Інституту нейрохірургії імені А. П. Ромоданова. На початку 2023 року Favbet Foundation перерахував лікарні 4 млн грн для придбання ультразвукову систему BK5000, що використовується для хірургічних операцій, пов’язаних з пошкодженнями головного та спинного мозку. Це незамінний апарат для лікування важкохворих, а також поранених українських воїнів.

Мова йде, як сказано у повідомленні для ЗМІ, про ультразвукову систему BK5000 з акумулятором, комплектом датчиків та програмним забезпеченням. Це спеціальне обладнання є незамінним для хірургічних операцій, пов’язаних з онкологічними захворюваннями, судинними аномаліями, а також пошкодженнями головного і спинного мозку.

Втім, повний перехід у гуманітарних сегмент у фонді поки що не розглядають та планують працювати із ЗСУ до самої перемоги.

«Найбільша перемога українців — усвідомлення ефективності спільних зусиль. Ми побачили, що коли разом беремось за якусь справу, то завжди досягаємо мети. Саме тому ми продовжуємо працювати та власним прикладом заохочувати українців гуртуватись та підтримувати один одного попри будь-що», — каже Андрій Матюха.