Запоріжжя виділило з бюджету на допомогу ЗСУ 457,7 млн грн
07.08.2023 17:41

Після того, як була опублікована інформація про те, скільки різні міста направляють грошей на допомогу нашим захисникам, ця тема стала приводом для піару різних запорізьких політиків і активістів. Мовляв, Запоріжжя не в передовиках у цьому питанні, як так можна.

І ніхто з критиків чомусь не згадав, що від Запоріжжя до лінії фронту всього 40 км. Вже півтора року росіяни не залишають його у спокої - рідко якої ночі можна спокійно спати, не чуючи звуків вибухів. Запоріжжя постійно стікає кров’ю і якось дивно в цей час від нього вимагати рекордів у грошових виплатах.

Тим більше, виявляється, Запоріжжя направило на допомогу ЗСУ вагомі кошти - 457,7 мільйонів гривень. У нашому розпорядженні опинилась інформація, яка пояснює, на що були витрачені ці гроші.

Отож, ті, кому надійшла допомога: 9 військових частин Міноборони, 3 частини Нацгвардії, 3 структурні підрозділи Міноборони, Державна прикордонна служба, 4 структурні підрозділи Нацполіції, ДФТГ та громадські формування, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Державна міграційна служба. Також ці кошти були витрачені на заходи з територіальної оборони.

Що стосується останнього, заходів з територіальної оборони, то місцевій владі вдалося створити між Запоріжжям і ворогом “непроходимі чащі”. Причому, ця допомога йшла не лише для нашої області. Наприклад, кошти пішли на створення 500 тисяч метрів окопів і траншей у трьох областях. Зроблено 5 тисяч протитанкових “їжаків”, 300 вогняних опорних пунктів, 8 тисяч бетонних блоків та конструкцій, 100 тисяч мішків з піском. Було задіяно 10 тисяч людей в облаштуванні фортифікаційних споруд.

Наші захисники дуже потребують різноманітну автомобільну техніку, тому Запоріжжя не залишилось осторонь - місто передало ЗСУ 30 одиниць техніки. Це і позашляховики, і автобуси, і вантажівки, і автокрани. Також ми передали на фронт 80 тисяч літрів дизпалива і стільки ж - бензину.

З міського бюджету закупили одяг, спорядження і амуніцію для військових. Мова йде про 30 тисяч одиниць одягу і взуття, 900 бронежилетів, 800 кевларових касок, тепловізори, супутникові телефони, радіостанції, прожектори, планшети, ноутбуки, тощо.

Крім того, Запоріжжя постійно забезпечує потреби військових у питній воді, постачає продукти харчування, побутову техніку, генератори.

Давайте не забувати, що з 24 лютого 2022 року постійно “прилітає” або в сам обласний центр, або в Запорізький район. В місті багато зруйнованих внаслідок обстрілів будинків - багатоповерхових, і приватних. І тим не менше, це місто, яке саме постійно страждає від військової агресії ворога, допомагає нашим захисникам.

Звісно, десь дуже далеко від фронту, за тисячі кілометрів, є міста, які направили на допомогу ЗСУ більше коштів. Але якщо згадати, що Запоріжжя - одне з найбільш розбомблених міст в Україні - його допомога теж дуже вагома.