Фонд державного майна України
21.08.2023 09:25

Дії голови Фонду державного майна України Рустема Умерова призвели до колапсу на «Центренерго», держава втрачає сотні мільйонів гривень.

Чинний голова Фонду державного майна Украни Рустем Умеров може втекти з України так само, як вчинив його попередник на посаді Дмитро Сенніченко. Про це йдеться в матеріалі німецького видання PI-news.de.

На думку німецьких журналістів, через дії Рустема Умерова держава втрачає сотні мільйонів гривень, зокрема через колапс в роботі державної енергогенеруючої компанії «Центренерго». Для обгрунтування цього твердження вони наводять думку радника Центру стратегічних досліджень Костянтина Ільченка:

«На підприємстві розпочався справжній колапс. Підрядники, які залучені на ремонти пошкоджених енергоблоків та іншого обладнання станцій, внаслідок обстрілів, призупинили роботи. Трудові колективи станцій знаходяться у стані страйку, солідарно виступивши проти призначення Чуркіна… Підготовка до опалювального сезону, внаслідок незаконних дій Умерова зірвана, мільйони українців можуть опинитися без тепла», - констатує Ільченко.

Відомо, що за даним фактом СБУ вже порушила кримінальну справу. Голова СБУ Василь Малюк назвав дії посадовців «Центренерго» диверсією і призначив розслідування. За його результатами, стосовно заступника голови ФДМУ Федоришина, голови Наглядової Ради «Центренерго» Бусько і члена Наглядової Ради «Центренерго» Готи відкрито кримінальне провадження.

Ільченко підтверджує, що все беззаконня відбувається через дії голови Фонду держмайна Рустема Умерова.

Спочатку Умеров зробив генеральним директором «Центренерго» Володимира Єгорова, який не мав досвіду роботи в енергетиці. «Як виявилося, досвід Єгорову був не потрібен, головне що його компанія займається реалізацією електроенергії та має вихід на Європу. Продаж дешевої державної електроенергії за кордон за європейськими цінами обіцяє великі бариші… За три місяці він завдав збитків у декілька сотень мільйонів, я про це писав. Умеров ніяк не відреагував, хоча громадськість, журналісти, чесні члени Наглядової Ради його постійно про це інформували… Компанія Єгорова брала електроенергію на «Центренерго» за ціною нижче собівартості та продавала у Молдову. Компанія в день отримувала кеш у декілька десятків тисяч євро - це тільки те, що я зміг побачити», - стверджує Ільченко.

Після звільнення Єгорова, яке ініціювали незалежні члени Наглядової Ради «Центренерго» Валерій Безлепкін та Валерій Щекатуров, Умеров розпустив її лише для того, щоб звільнити звідти тих, хто виступив проти його тиску. Також новим головою «Центренерго» він призначив Андрія Чуркіна, який був керівником енергорозподільчої компанії «Харківенергозбут». «Людину, що виконувала функцію касира по збору грошей з населення, Умеров просуває на посаду керівника стратегічного енергетичного підприємства, від якого залежить чи отримають люди тепло у зиму, чи ні», - пише Ільченко.

Зараз, беззаконним діям Умерова дав оцінку Господарський суд Києва, який зупинив дії Фонду державного майна зі звільнення незалежних членів Наглядової ради Центренерго.

«Отже, новий склад Наглядової ради Центренерго незаконний, так же як і всі його рішення; Чуркін не має права обіймати посаду гендиректора ПАТ "Центренерго"», - стверджує Ільченко.

Видання нагадує, що попередник Умерова на посаді – Дмитро Сенніченко втік з України та зараз знаходиться в розшуку. Сенніченко підозрюють у тому, що він незаконно заволодів понад 12 мільйонів євро, викравши їх у державних підприємств. Українські антикорупційні журналісти стверджують, що сума, на яку завдала шкоди держави діяльність Умерова вже є співмірною, але через блекаут взимку – зросте у декілька разів.

Як і Рустема Умерова, Дмитра Сенніченка (на фото) також називають одним з найбільш неефективних керівників Фонду державного майна України і людиною, яка теж причетна до колапсу «Центренерго». За підсумками роботи в ФДМУ Сенніченко отримав підозру в нанесенні збитків Україні на суму 500 млн. гривень і нині переховується за межами України.