екоактивісти
08.09.2023 13:47

Троє співзасновників громадської організації «Екопарк Осокорки», які роками блокують будівництво житлового комплексу «Патріотика на озерах» (нині ЖК «Н2О»), мають у власності загалом 15 приватних будинків, квартир та інших об’єктів нерухомості. Про це йдеться в матеріалі видання «Народна правда».

Керівник ГО «Екопарк Осокорки» Олександр Пилипенко володіє двома котеджами у садовому кооперативі «Сонячний» неподалік будівельного майданчика ЖК «Н2О», 6 квартирами і паркомісцем у Києві, а також приватним будинком і земельною ділянкою в Макарівському районі на Київщині.

Співзасновник організації Володимир Дикий також має приватний будинок поблизу озер на Осокорках (вул. Садова, 57) та дві квартири у столиці.

Третій співзасновник Сергій Маломуж також має власну квартиру в Києві. У 2022 році він балотувався у депутати Київради від забороненої російської партії ОПЗЖ та має спільний бізнес з колишнім топ-менеджером Укргазбанку Єгором Русиним, який фігурує у кримінальному провадженні про привласнення і розтрату майна.

Ще один співзасновник Михайло Петелицький у вересні 2018 року, через півроку після початку громадських протистоянь навколо будівництва, отримав з бюджету міста Києва 10,5 млн грн на створення мережі каяк-центрів в Києві. Один з цих каяк-центрів розміщується у так званому «Екопарку Осокорки», безпосередньо на озері Мартишів.

«Напевно, початок будівельних робіт пішов би туристичному бізнесу не на користь і їх вирішили заблокувати будь-якою ціною. Від початку протистояння на Осокорках не було схоже на захист екології, радше на захист власних інтересів. В когось на озерах налагоджений бізнес, інші — живуть безпосередньо на березі і не хочуть терпіти тимчасові незручності у зв’язку з будівельними роботами та майбутніми новими сусідами», — йдеться в матеріалі.

блокування будівництва житла

Після «падіння» банку «Аркада» недобудованими виявились 39 висотних будинків в Дарницькому районі Києва, на ділянці біля озер Небреж і Тягле. Без квартир залишилось більше 10 тисяч сімей інвесторів. При цьому, аудит виявив дефіцит на добудову у розмірі близько 3,6 млрд грн., які ні держава, ні місто виявились не готові фінансувати самостійно.

Для добудови об’єктів у 2021 році був підписаний Меморандум. Відповідно до нього, влада гарантувала компанії Stolitsa Group передачу земельних ділянок на Осокорках та їх безперешкодну забудову. В липні 2023 році будівництво відновилось, однак екоактивісти знову почали йому перешкоджати.

У 2019 році, щоб врегулювати конфлікт і врахувати інтереси і інвесторів, і екоактивістів, КМДА поряд із 176 га під ЖК «Патріотика на озерах» (нині «Н2О») дала статус зеленої зони двом сусіднім ділянкам загальною площею близько 400 га. Відтоді ця ділянка залишається безхазяйною.