Кирило Яківець лідер ГО «НОН-СТОП»
18.09.2023 11:22

Провідна харківська антикорупційна громадська організація ГО «НОН-СТОП» заявляє про системне переслідування свого лідера – відомого адвоката Кирила Яківця. Після декількох розслідувань активістів, які викрили голову фракції «Слуга народу» на кришуванні інтересів ОПЗЖ у «Зерновій угоді» та скупці сумнівних комунальних боргів Харкова у російських банків, Кирила Яківця вже декілька місяців намагаються запроторити до лав ЗСУ, відправити на передові позиції і таким чином фізично позбутися небезпечного активіста.

Про це повідомляє ГО «НОН-СТОП».

За даними організації, одним з мотивів прийняття законопроекту №9342, що вводить нові умови для мобілізації, було бажання розправитися із відомим харківським правозахисником.

«Арахамія разом із військкоматами знищують опонентів, дисидентів, активістів і волонтерів. Можливо, ви вже чули, що в Україні зареєстровано законопроект #9342, що, в першу чергу, стосується звуження кола осіб, які мають право на бронь від мобілізації у звʼязку із доглядом за родичами-інвалідами І та ІІ групи. Для чого така раптова реформація? Враховуючи той факт, що ініціативу виявив саме пан Арахамія, який «замішаний» не в одній корупційній схемі», - повідомляють активісти.

Як зазначає ГО «НОН-СТОП», Кирило Яківець має законні підстави на відстрочку, бо доглядає за батьком-інвалідом і є єдиною працездатною особою в родині.

«Арахамія вирішив створити новий спосіб тиску на голову ГО "НОН СТОП", бо законно вони вдіяти нічого не можуть, тому й вирішили проводити реформації. Ну що, герої, тепер завдяки вашій поправці, з метою тиску на нас, військовозобов'язані, які раніше уникали мобілізації у звʼязку із інвалідністю родичів - тепер, можуть бути мобілізовані. Пане Давиде, можете розслабитись, адже К.Яковець є єдиною працездатною особою у сімʼї, на яку покладено місію догляду за батьком-інвалідом», - зазначають правозахисники.

ГО «НОН-СТОП» заявляє, що влада продовжує тиск на Кирила Яківця за допомогою підконтрольних працівників ТЦК.

«В хід пішли й різноманітні способи, аби якнайвидше відправити К. Яковця до лав ЗСУ. Вказане вчиняється шляхом залучення посадових осіб військкоматів Харківської області, Слобідського ОРТЦК. Але закон та правда все одно на нашому боці», - повідомляють активісти.

Сам правозахисник серед версій причин тиску на нього розглядає також переслідування владою відомого харківського мецената, керманича Української ліги боксерських клубів Володимира Манукяна, який наразі перебуває за кордоном та адвокатом якого є Кирило Яковець.

У ГО «НОН-СТОП» також надали українцям низку порад, як уникнути незаконних дій по мобілізації та висловили готовність надати жертвам незаконної мобілізації безкоштовну правову допомогу.

«А тепер декілька порад. Не потрібно одразу лякатись, призов не відбуватиметься у разі, якщо: ви як доглядач зареєстровані разом із особою з інвалідністю за однією адресою, ця особа не має інших працездатних осіб, зобов'язаних її утримувати, ви дійсно надаєте допомогу такій особі та зможете це підтвердити. Та хочемо окремо запитати у службових осіб ряду органів: ДБР, СБУ, ВСП та інших: чи не збираєтесь ви нарешті вжити належних заходів після наданих нами матеріалів? Коли ми вже побачимо реакцію на свавілля та зловживання з боку військкоматів? Шановні підписники, звертаємось до вас: якщо ви стали жертвами таких протиправних та абсолютно незаконних дій з боку військкоматів або інших компетентних органів – звертайтесь, ми готові надати допомогу безкоштовно», - зазначили у ГО «НОН-СТОП».