Андрій Пишний
21.09.2023 17:42

Законопроєкт 9107-1, яким дозволяється націоналізовувати системно важливі банки якщо вони знаходяться під контролем росіян і виводити їх з ринку, ініційований Данилом Гетманцевим за підтримки голови НБУ Андрія Пишного, є реалізацією плана ФСБ по помсті Михайлу Фрідману та Петру Авену, які знаходяться в Лондоні і принципово не хочуть навіть відвідати Москву. 9107-1, який вже було прийнято в першому читанні 11.04.2023, дозволяє націоналізувати Сенс Банк та позбавити власників великого активу в Україні.

Про це йдеться у розслідуванні «ФСБ vs НБУ: зв’язки Андрія Пишного із російськими спецслужбами».

У розслідуванні зазначають, що зв’язки з рф у Андрія Пишного варто шукати ще у Чернівцях, де Пишний, Іванчук та Яценюк познайомились у Черновецькому державному університеті.

Автори зазначають, що якщо співставити біографії Плужнікова та Пишного, можна знайти багато цікавого: на розквіт впливу Плужникова на Ощадбанк прийшлось зростання Пишного в Ощадбанку- зі звичайного начальника управління до першого заступника Голови Ощадбанку.

«Тут потрібно враховувати, що Пишний де-факто представляв в правлінні Ощадбанку інтереси Плужнікова (фактично росіян). Сам же Плужніков був агентом впливу РФ: він не тільки утримував ТВ-канал Інтер, 29% якого належало Першому каналу (ОРТ, РФ), але і був заступником Медведчука та близьким другом Сівковича. Після смерті Плужнікова Андрій Пишний прогнозовано втратив посаду та перейшов до роботи в наглядових радах Ощадбанку та Укрексімбанку. При цьому просування по кар’єрній щаблині майже завжди супроводжувалось голосуванням людей Медведчука. Не виключенням стала і постанова про призначення Андрія Пишного Головою НБУ, коли майже всі члени колишньої фракції ОПЗЖ, які були присутні на засіданні парламенту, проголосували за призначення Пишного (проект постанови No8107)», - зазначається у розслідуванні.

Автори зазначають, що «російський слід» періодично простежується у діях Пишного досьогодні. Наприклад, виведення грошей групи «Креатив», які відбувались у 2013-2015 роках під впливом Андрія Пишного. Тоді з державного Ощадбанку було виведено $20 млн через кредит, який було оформлено на групу компаній «Креатив». Начебто кредит було оформлено за підробленими документами. Втім власником групи був нині покійний Станіслав Березкін, який у Верховній Раді VI і VII скликання був у фракції «Партія регіонів». Сама ж угода оформлювалась як раз в період зміни влади в Україні, і Станіслав Березкін міг представляти не свої інтереси, а інтереси родини Януковича чи інших регіоналів, які виводили кошти з України, готуючись до «реваншу».

«Крім того, саме за участю Пишного видавався у кредит на будівництво ТРЦ «Гулівер», і головне – саме він проводив реструктуризацію цих кредитів під дуже низький процент у 2014-2020 роках. При цьому, бізнесмен Віктор Поліщук крім того, який винен державі Україна за банкрутство банку «Михайлівський», і є власником ТРЦ Гулівєр та ріднею екс-президента рф Дмитра Медвєдєва. Дружина Поліщука є племінницею дружини Медвєдєва. Тобто реструктуризація по ТРЦ «Гулівер» вже проводилась в інтересах родини високопосадовця рф, який несе відповідальність за агресію проти України починаючи з 2014 року. За участі Андрія Пишного кредит Поліщука перед Ощадбанком реструктуризовано до 2044 року під ставку близько 4% річних в гривні», - наголошують розслідувачі.