Олександр Хейло
11.10.2023 20:29

Заступник міністра енергетики України Олександр Хейло може стати фігурантом розслідвання НАБУ. Як повідомило джерело у НАБУ, проти Хейло може бути порушено кримінальну справу за такими ж обвинуваченнями як і колишнього голову НБУ Кирила Шевченка.

Хейло у 2021 році очолював фінансовий департамент державної компанії «Центренерго», та користуючись службовим становищем перевів кошти компанії у «Комінбанк».

За дивним збігом обставин, у Хейло був кредит на нерухомість у цьому банку у розмірі 4 млн грн, а після переводу «Центренерго» в «КІБ» Хейло дуже швидко погасив його. Крім цього, джерела в «Центренерго» стверджують, що окрім погашення кредиту Хейло отримав у керівництва банку ще й «агентські» кошти, які йому особисту віддавала голова правління банку Тетяна Путінцева.

Цікаво, що НБУ готується вивести Комінбанк з ринку, оштрафувавши його на максимально можливу - 135,15 млн грн. Банк оштрафовано за порушенння законодавства в сфері запобігання відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом.

Таким чином, Центренерго, через діяльність Хейло, отримає замороженні рахунки, та ще й втратить дивіденди.

Нагадаємо, що колишній голова НБУ Кирил Шевченко перебуває у розшуку НАБУ за такими ж як у Хейло обвинуваченнями.

Слідство встановило, що Шевченко, який у 2014 році очолював Укргазбанк запровадив схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдо посередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств.

«Насправді ж посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти в державному "Укргазбанку" на депозити за власною ініціативою або ж згідно з порядком, запровадженим для держсектору Кабміном», - йдеться у повідомленні НАБУ.

«Таким чином, кошти Центренерго застрягли в банку, який скоро виведуть з ринку, компанія недоотримала відсотки, через вклад у сумнівний банк, зате урядовець-казнокрад Хейло не лише закрив кредит в 4 мільйони гривень, а ще й отримав хабаря», - стверджує джерело в НАБУ.