харчування ЗСУ
29.11.2023 10:53

У багатьох регіонах України розпочалися обшуки в офісах низки компаній, які підозрюються у розкраданні мільярдів гривень на контрактах з постачання продуктів харчування для ЗСУ, повідомляє Lenta.ua.

За інформацією видання, мова йде про фірми, кінцевим бенефіціаром яких є колишній депутат Київради Леонід Крючков, який наразі переховується за кордоном.

Зокрема, згадуються: ТОВ «АТОМСЕРВІС», ТОВ «РЕКТАН», ТОВ «АРХІМАГІР», ТОВ «АРМІСЕТ» та ще кілька компаній.

«Із власних джерел нам стало відомо, що у багатьох регіонах країни правоохоронці зайшли з обшуками до офісних та складських приміщень вище згаданих підприємств», - йдеться у публікації.

Про ці компанії з відкритих джерел відомо, що у 2023 році ними було укладено контрактів із Міноборони на постачання харчів на суму понад 9 млрд грн.

Проте, як наголошується, цікаві не суми, а деталі: замість вершкового масла постачальник закупив небезпечний для здоровʼя спред на основі пальмової олії і продавав його Збройним Силам втричі дорожче, аніж його реальна ринкова вартість.

Раніше повідомлялося також про фіксацію нестачі товарів на суму близько 5 млн грн, поставлених «Атомсервіс» лише до одного підрозділу на Харківщині. Схема працювала так: компанія-постачальник привозила товару на 1 млн грн, а в документах прописувались 2 млн грн. Також військовим постачалися м'ясні та рибні консерви, що не пройшли обов'язкової перевірки у лабораторіях Міноборони.

Найбільшим вигодонабувачем від контрактів з Міноборони цього року стала саме компанія ТОВ «Атомсервіс». На її рахунку понад 7 млрд гривень на забезпечення харчуванням ЗСУ у другому півріччі.

За даними ЗМІ, «Атомсервіс» у цій ніші замінила компанію «Військсервіс-волонтер», яка до початку повномасштабного вторгнення була фактичним монополістом на ринку харчування військових, отримуючи 85% контрактів.

«Військсервіс-волонтер» входила до групи компаній, які неофіційно називали «генерал-єнакієвські», через приналежність до них міністра оборони часів Януковича Михайла Єжеля та кримінального авторитета Юри Єнакієвського.

СБУ з'ясувала, що «Атомсервіс», як і «Військсервіс-волонтер», також належить до цієї групи, якою через підставних осіб керує Леонід Крючков.

Раніше повідомлялося, що активною лобісткою інтересів «Атомсервіс» на торгах із забезпечення харчуванням військових була членкиня Антикорради при Міноборони Дана Ярова.