Андрій Костін
01.12.2023 14:16

Очолюваний Андрієм Костіним Офіс генерального прокурора роздуває штатну кількість співробітників і збільшує видатки державного бюджету, попри відсутність помітних результатів діяльності. Про це пише Народна правда.

За даними видання, департамент документального забезпечення збільшено до 70 осіб, департамент кадрової роботи та державної служби — до 80 осіб, а департамент логістики, ресурсного та матеріально-технічного забезпечення — до майже 400 осіб. Зі 100 працівників управління організаційно-контрольної діяльності, правового та аналітичного забезпечення, понад 40 осіб обіймають керівні посади.

«У більшості регіональних прокуратур кількість прокурорів, які відповідають за організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, значно перевищує кількість слідчих, яких вони власне курують. При цьому, за оцінкою фахівців, для якісного досудового розслідування достатньо чверті від існуючої кількості прокурорів», — йдеться в матеріалі.

За оцінкою видання, Офіс генпрокурора також не досягнув успіхів в антикорупційні боротьби, які обіцяв Андрія Костін під час призначення на посаду. «Чимала кількість кримінальних проваджень, скерованих до суду, залишається там на довгі роки або закінчуються нічим. Непоодинокі факти неякісної підготовки прокурорів до судового розгляду призводять до відмови прокурора від підтримання обвинувачення та винесення виправдувального вироку», — вказує Народна правда.

Утримання понад 15 тисяч підлеглих Костіна коштують державі щороку понад 14 млрд грн. Зарплати продовжують отримувати навіть ті прокурори, яких було звільнено з керівних посад, або які не пройшли атестацію. Вони обходяться бюджету у понад 180 млн грн щороку. У 2024 році державні витрати на Офіс генпрокурора збільшено ще на понад 1 млрд грн.

«Рано чи пізно йому [очільнику ОГП] доведеться звітувати і численних фоторепортажів із закордонних поїздок буде замало. Якщо ситуація не зміниться на краще вже зараз, Костін ризикує поповнити ряди дипломатів України в екзотичних країнах», — йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, під час роботи у Верховній Раді Андрій Костін працевлаштував доньку і дружину помічницями народних депутатів. Орендував житло за бюджетний кошт, задекларувавши при цьому мільйонні статки. Водночас у декларації не були вказані доходи від продажу двох квартир в Одесі.

Костін не пройшов відбір на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, оскільки конкурсна комісія віднесла його до кандидатів із недоброчесною репутацією. Антикорупційні активісти також обвинувачували його в блокуванні судової реформи. Як повідомляв юрист та голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков, більше 15 місяців Костін не виносив на розгляд комітету ВРУ з питань правової політики, який очолював, законопроєкт про ліквідацію скандального Окружного адмінсуду міста Києва.

Влітку 2023 року донька Костіна Анастасія потрапила у скандал, поскаржившись на закордонне життя. Згодом стало відомо, що Україну покинув і повнолітній син генпрокурора Михайло, який, ймовірно, оселився у США.